EKOBRANJE ZA EKOŽIVLJENJE

V današnjem času raznovrstnih informacijskih tehnologij je ohranjanje odnosa do knjige še posebej nujno in pomembno. Namen projekta je z branjem na najučinkovitejši način, preko ustvarjalnega mišljenja, krepiti ekološko zavest s pomočjo knjige in tako prispevati k razvoju ekološkega izobraževanja slovenskih ekošol. S prebiranjem literature z različnimi ekološko obarvanimi temami smo spodbujali pozitiven odnos do branja, individualno kreativno mišljenje, pozitiven odnos do okolja …

V projekt sem vključila dijake iz 2. a PTI  in 1. a PTI-razreda, ki so si izbrali vsaj dve knjigi s seznama knjig ekobranje in zavzeli stališča do članka, ki obravnava ekološko tematiko iz časopisa ali revije.

Med predstavitvijo plakatov so se zvrstile zanimive debate.

                                                                                                                                    Ana  Marija Gračnar

 

EKOKVIZ

V decembru smo izpeljali šolsko tekmovanje iz ekoznanja Ekokviz za SŠ. Udeležilo se ga je 34 dijakov in dijakinj. Test so reševali preko spleta, v treh kategorijah. Najboljši trije iz vsake kategorije so se uvrstili na državno tekmovanje. Le-to je potekalo 22. februarja 2023 na Srednji in aranžerski šoli Ljubljana. Sodelovalo je 277 dijakov in dijakinj iz 76 srednjih šol, ki so vključene v mednarodni program Ekošola. Letos so reševali vprašanja iz štirih različnih tem pod skupnim naslovom NAŠA PRIHODNOST – ZELENA PRIHODNOST. Podrobneje so se seznanili z ekologijo, onesnaževalci in varstvom okolja, ogljičnim odtisom, zeleno energijo za zeleno okolje ter e-recikliranjem.

Našo šolo je zastopalo 9 dijakinj pod mentorstvom profesorice Tatjane Trupej.

V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja:

  • Sara Marija KRUMPAK, 1. č,  (osvojeno srebrno priznanje),
  • Ajla MEŠINOVIĆ, 1. č,  (osvojeno bronasto priznanje),
  • Artiola SOPE, 1. č,  (osvojeno bronasto priznanje).

V kategoriji srednjega strokovnega izobraževanja:

  • Marija ŽUGIČ, 4. a,  (osvojeno zlato priznanje),
  • Jasna KRALJ, 2. a,  (osvojeno zlato priznanje),
  • Eva KOLAR, 4. a,  (osvojeno srebrno priznanje).

V kategoriji strokovnih in splošnih gimnazij pa:

  • Pia ČERNEC, 1. e, (osvojeno srebrno priznanje),
  • Neža LENART, 1. e,  (osvojeno bronasto priznanje),
  • Branka JELAČA, 2. e,  (osvojeno bronasto priznanje).

Dve zlati, tri srebrne in štiri bronasta priznanja so vsekakor odličen dosežek naših tekmovalcev, zato je lahko naša šola nanje izredno ponosna. Vsem iskrene čestitke!

Tatjana Trupej

 

MLADI POROČEVALCI ZA OKOLJE

Ekonomska šola Celje je v okviru Ekošole vključena  tudi v mednarodni program Mladi poročevalci za okolje, v katerem sodeluje prek 70000 učencev, dijakov in študentov ter 7500 učiteljev in mentorjev v 28 državah po svetu. V programu sta našo šolo s pisnimi prispevki zastopali dijakinji 2. f-razreda, Aleksandra Derganc in Evelin Korez. Njun prispevek z naslovom  Konferenca OZN o podnebnih spremembah v Glasgowu je bil v kategoriji srednjih šol ocenjen kot najboljši, za kar sta prejeli priznanje. Pripravili pa sta tudi prispevek na temo trajne mobilnosti in potrebe po širši uporabi obnovljivih virov energije v javnem prometu, tudi avtobusov na vodik. Njuna mentorica je bila Maja Jerič Ranzinger.

                                                                                                                                  Maja Jerič Ranzinger

 

 

NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET!

Od 19. 11. do 27. 11. 2022 je potekal Evropski teden zmanjševanja odpadkov, katerega namen je ozaveščanje o zmanjšanju odpadkov in varstvu okolja. V letošnjem letu je bila glavna tema tekstil, saj odpadna oblačila predstavljajo veliko obremenitev za okolje. V sklopu projekta NE ZAVRZI OBLEK, OHRANI PLANET!, ki je eden od projektov Ekošole, smo v tednu od 21. do 23. 11. 2022 organizirali dobrodelno akcijo zbiranja rabljenih, a uporabnih oblačil in obutve. K sodelovanju smo povabili dijake, dijakinje in vse zaposlene na Ekonomski šoli Celje. Naš cilj je bil spodbuditi odgovorno ravnanje z rabljenimi in odsluženimi oblačili, hkrati pa polepšati praznične dni mnogim otrokom in njihovim družinam. Zbrano smo predali humanitarnemu društvu Križemrok in Karitasu Vrbje.

Pri izvedbi akcije zbiranja oblačil so sodelovali prostovoljci iz 3. c-razreda: Šakira Grošić in njena družina, Lea Hudej, Patricia Mahmutović, Blažka Skornšek Šemenc in Žiga Zagajšek. Plakat, katerega namen je bil spodbuditi k odgovornemu ravnanju z oblačili, sta pripravila Adisa Kahrimanović in Matej Kitak iz 2.a PTI-razreda. Plakat smo dodali razstavi, ki jo je pripravil profesor Aleš Hofman.

O dejstvih, da odpadni tekstil in oblačila predstavljajo veliko obremenitev za okolje, da v povprečju vsak Slovenec zavrže približno 14 kg oblačil na leto in da so rabljena oblačila  prijaznejša za naše telo, saj se s pranjem izgubijo številne kemikalije, smo z dijaki razmišljali tako pri razredni uri kot tudi pri uri matematike.

Kaj narediti z odsluženo volno, da bo koristno uporabljena? S pomočjo volne in tulca iz toaletnega papirja smo z dijaki 3. c-razreda izdelali novoletne okraske, s katerimi smo okrasili matično učilnico. Ideje za okraske smo dobili na YouTubu:  https://www.youtube.com/watch?v=Pokw0aJNi449.

Za sodelovanje pri spodbujanju odgovornega ravnanja z rabljenimi in odsluženimi oblačili po načelu »ZMANJŠAJ – PONOVNO UPORABI – RECIKLIRAJ« se vam iskreno zahvaljujem.

                                                                                                                           Antonija Petričič Šnajder

 

SEJEM ALTERMED

Sejem Altermed  & GreenVita je potekal od 17. do 19. 3. 2023. Tema sejma je bila zdrav način življenja in samooskrba. Na sejmu je sodelovala tudi naša šola. Dijakinji 4. b-razreda Ema Kocjanc in Tjaša Plavčak z mentorjema Manjo Ferme in Markom Kubaletom sta predstavili šolo in dejavnost učnega podjetja Moja pot, d. o. o. Stojnico sta okrasili v barvah svojega podjetja, ki so zelena, bela in sinje modra. Na njej sta ponujali izdelke podjetja – izlete po Zgornji Savinjski dolini, kulinarične specialitete te regije in polstene volnene izdelke iz Solčave.

Za obiskovalce sta pripravili tudi nagradno igro. Nagrada so bile vstopnice v adrenalinski park Menina. Ves propagandni material sta dijakinji izdelali sami. Obiskovalci so se z velikim zanimanjem ustavljali na stojnici in uživali v omamnih okusih domačih specialitet in privlačni ponudbi izletov.

                                                                                                                 Manja Ferme in Marko Kubale

 

V ZBIRALNI AKCIJI ZBRANEGA 1800 KG ODPADNEGA PAPIRJA

Zbiralna akcija, ki je potekala od meseca oktobra do sredine decembra, je bila uspešno izpeljana. Skupno smo zbrali 1800 kg odpadnega papirja. Za brezplačen zabojnik je potrebno zbrati kar 1500 kg papirja, zato sta dijaka 4. b-razreda Marko Tovornik in Mark Mlinar, ki sta zbiralno akcijo organizirala v okviru 4. poklicne enote pod mentorstvom profesorice Andreje Tanšek, povabila k sodelovanju podjetje Težak, ki je prispevalo izdatno količino papirja.

Po logističnem premiku iz šole do zabojnika so se zgledno povezali med seboj fantje 4. a in 4. b-razreda, v zaključni fazi pa 2. a PTI, 2. b, 2. e in 2. č-razreda, zato vsa pohvala dijakom za dobro medsebojno sodelovanje, prav tako razredoma 2. b in 4. b, ki sta zbrala največ papirja.

Vsem sodelujočim učiteljem, dijakom, Igorju Križniku in Andreji Vrečer, hvala za pomoč pri izpeljavi zbiralne akcije. Izkupiček od starega papirja gre v šolski sklad, ki bo namenjen socialno ogroženim dijakom naše šole, zato Sodeluj, daruj in planet varuj.

                                                                                                                                           Andreja Tanšek

 

 

 

 

 

 

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)