EKOŠOLA,  2019/2020

Če kdo do zdaj še ni bil prepričan o dokazih, da nas narava spreminja in ne obratno, verjame v to zdaj, v tem času, v katerem smo se znašli. Letošnje leto, zlasti marec 2020, nam bo ostal v spominu za vse življenje. Epidemija novega koronavirusa je naša življenja močno omejila in nas izolirala. Naš vsakdan ni več takšen, kot je bil. Postali smo odvisni od socialnih omrežij in sodobne tehnologije. Lokalno pridelana hrana in samooskrba sta pridobili še večji pomen.

Ekološka kriza, torej podnebne spremembe, krčenje gozdov, upadanje biotske pestrosti, industrijsko kmetijstvo in živinoreja, izčrpavanje življenjsko pomembnih virov, katerih posledica so nepojmljive količine odpadkov, je še kako pomembna tema, v katero se poglabljamo tudi na naši šoli, v različnih projektih in aktivnostih, ki jih izvajamo. V šoli je okoljsko izobraževanje nujno. Pomembno je, da vsi pridobimo dovolj znanja in si nehamo zatiskati oči pred posledicami gospodarske rasti in končno pričnemo upoštevati omejitve naravnih ekosistemov.

Septembra 2019 smo prejeli priznanje za sodelovanje v projektu Ekošole Mladi poročevalci za okolje. Šolo sta zastopali dijakinji 2. e-razreda, Lana Jošovc in Zala Hudoklin. Mentorica je bila profesorica Maja Jerič.

Z namenom ozaveščanja in pridobivanja novih znanj smo tudi v letos, 12. 12. 2019, organizirali in izvedli šolsko tekmovanje v Ekokvizu za srednje šole. Tekmovanja se je udeležilo 111 naših dijakov in dijakinj.                         

Državno tekmovanje v Ekokvizu je potekalo 1. 2. 2020 na Gimnaziji Jožeta Plečnika v Ljubljani. Udeležilo se ga je 7 naših dijakov in dijakinj, pod mentorstvom profesorice Tatjane Trupej. Tekmovali so v treh kategorijah, in sicer:

  • na poklicni stopnji: Teja Krivec, 2. č,
  • na strokovni stopnji: Gregor Lončar, 4. a, Klemen Klemenčič in Lara Vrečko Kotnik, oba iz 3. b,
  • na stopnji gimnazij: Claudia Rutar, 3. e, Vita Kovče in Veronika Jurko, obe iz 1. e.

Naša šola je nanje izredno ponosna. S svojim znanjem o krožnem gospodarstvu in gozdovih so navdušili, saj je kar 5 dijakov osvojilo srebrno priznanje.

Zbiranje zamaškov v humanitarne namene, zbiranje izrabljenih tonerjev in kartuš, baterij, sijalk, elektronskih aparatov in papirja, tudi skrb za urejeno okolico so že vrsto let naša stalnica. V letošnjem šolskem letu se nekaterih projektov, pri katerih smo želeli sodelovati, zaradi nastalih nepredvidenih razmer in odpovedi ne bo dalo izpeljati  oziroma bodo prestavljeni v naslednje šolsko leto.

Tatjana Trupej

 

 

   

 

(Skupno 3 obiskov, današnjih obiskov 1)