erasmus etwinning_logo_656x369

Mobilnost je del naše zgodbe že vrsto let. Dijake vedno znova navdušujejo potepanja po Evropi, odkrivanje novih držav, spoznavanje lokalnih prebivalcev ter njihovih navad in običajev. Kulinarika doda svoj čar k izkušnji.

Ekonomska šola Celje sodeluje s Centrom za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) že od obdobja programa Leonardo da Vinci (II. faza: 2000-2006). Za sodelovanje smo se odločili, da bi našim dijakom s pomočjo evropskih sredstev lahko omogočili nadgradnjo njihovega strokovnega in jezikovnega znanja, pridobitev drugačnih življenjskih in delovnih izkušenj ter razvoj  generičnih spretnosti, ki so uporabne tako tekom šolanja kot kasneje v poklicnem in zasebnem življenju. Program se je s časom preimenoval v Vseživljenjsko učenje, nato pa v Erasmus+. Slednji v 2021 vstopa v svoje drugo 7-letno obdobje.

Partnerstvo s tujino smo še kot Poslovno-komercialna šola Celje zasnovali leta 2003 in v začetku 2004 prijavili naš prvi projekt mobilnosti. Čakanje na rezultate izbora projektov je bilo kar naporno, smo pa bili zelo veseli, da smo uspeli pridobiti evropska sredstva in poslati v tujino prvo skupino davinčijev. Sprva smo razmišljali o svetovljanskem Londonu, a smo se nato dejansko odpravili v bolj umirjen Derry.

01

V drugem letu nas je zamikala Finska. Naše dijake so navdušile njihove savne, zimska idila malo manj. Kljub temu so pridobili čudovito izkušnjo, saj so se njihovi gostitelji res izkazali.

02

Derryju se nismo mogli kar odpovedati, tako da nas je gostil še v drugo. Po zaslugi Nušinih komunikacijskih spretnosti in družabnih veščin so naši dijaki spletli prijateljske vezi z dijaki iz drugih držav, še posebej s Španci.

03

Nato so nas na svoje ozemlje zvabili toplejši kraji. Kar dve skupini smo poslali na prakso na Malto. Sonce in morje sta naredila svoje in dijaki so se vrnili domov kot prerojeni.

04

Leta 2007 se je program evropskega sofinanciranja preimenoval v Vseživljenjsko učenje (2007-2013), znotraj katerega se je pod okriljem mobilnosti Leonardo da Vinci še vedno veliko dogajalo. Število mobilnosti dijakov je naraščalo, ne le širom EU, tudi naši dijaki so postajali vedno pogumnejši.

V tretje gre rado: pogrešali smo Severne Irce, zato smo se vrnili. Tam smo se počutili še skoraj kot doma.

05

London je bil že od začetka med našimi bolj želenimi destinacijami za pridobivanje novih izkušenj. Pa smo poskusili. Je bil kar izziv, da so se naši davinčiji navadili na življenje v velemestu. Kar dve skupini je glavno mesto Združenega kraljestva gostilo v tem šolskem letu.

V naslednjih dveh letih nas je ponovno premamil Derry. Dijaki so bili tam ravno v času praznovanja noči čarovnic in so se povsem vživeli v živahno mestno dogajanje. Nova generacija dijakov pa je prav tako šla po stopinjah svojih predhodnikov na prakso v London.

Šestič na Severnem Irskem in, kot ponavadi, smo si tudi tokrat vzeli čas za kratek obisk glavnega mesta Združenega kraljestva.

11

Skrajni zahod Evrope je postajal vedno bolj zanimiv, zato smo se povezali s portugalskimi partnerji v Lizboni. Svoj način življenja so dijaki kar s težavo usklajevali z zelo sproščenim pristopom gostiteljev, tako da je naša prilagodljivost dobila nove dimenzije.

12

Istega leta so se mobilnosti lotili tudi na takratni Srednji ekonomski šoli Celje, ki je svoje prve davinčije poslala v nemški Schwerin.

13

V šolskem letu 2011/2012 smo Derry ponovno vključili med naše destinacije. Tudi to generacijo so navdušile naravne lepote Severne Irske ter prijaznost gostiteljev.

14

Sklenili smo novo partnerstvo za usposabljanje naših dijakov na področju spletnega trženja, kar je zanje predstavljalo veliko dodano vrednost k šolskemu izobraževanju. Tako smo prvič odpotovali na Kanarske otoke, na Tenerife.

15

Novo generacijo dijakov Srednje ekonomske šole Celje je tudi v drugo gostil Schwerin.

16

Praktično usposabljanje o spletnem trženju – da o otoku niti ne govorimo – je seveda naredilo vtis, zato smo destinacijo kar ponovili, število dijakinj pa zaradi velikega povpraševanja več kot podvojili.

17

Zadnji svoj projekt mobilnosti pred združitvijo obeh šol so naši kolegi z Vodnikove izpeljali s pomočjo malteških partnerjev.

18

V 10. letu delovanja na področju mobilnosti smo se na podlagi zelo pozitivnih rezultatov mobilnosti pri dijakih in spremljevalnih osebah odločili za nadgradnjo naših aktivnosti in k sodelovanju povabili 3 sorodne šole (Ekonomska šola Murska Sobota, Ekonomska šola Novo mesto, Šolski center Slovenj Gradec – Srednja šola Slovenj Gradec in Muta). Povezali smo se v Konzorcij ekonomskih šol in v imenu vseh članic prijavili prvi skupni projekt mobilnosti. To je bilo tudi zadnje leto programa Vseživljenjsko učenje in zadnja generacija davinčijev. In spoznavanje se je začelo …

Vsekakor brez Španije ne gre več, čeprav se učenja španščine davinčiji niso lotili z ravno veliko vnemo. Dijake vseh partnerskih šol smo malo pomešali in jih poslali na 3 destinacije: naši so Sevillo spoznavali skupaj z dijakoma iz Slovenj Gradca …

19

… 2 dijakinji sta na Tenerifu združili moči z dijaki iz Murske Sobote in Slovenj Gradca, medtem ko smo novomeške dijake poslali na usposabljanje k partnerjem v Brago na Portugalskem.

20

Po prvem letu vodenja Konzorcija ekonomskih šol smo doživeli dve pomembni spremembi: vstopili smo v novo programsko obdobje Erasmus+ in pridobili novo članico našega Konzorcija: Srednja ekonomska šola Ljubljana je nadomestila Ekonomsko šolo Murska Sobota, ki se je odločila za samostojno pot. Pri mešanju skupin dijakov partnerskih šol smo postali že bolj pogumni. Dijaki in spremljevalci so tkali nova poznanstva in prijateljstva, spoznali pa smo tudi, da smo Slovenci že med seboj zelo različni.

Šolsko leto 2014/2015 smo začeli z odhodom na Severno Irsko, ki je gostila eno skupino jeseni in drugo spomladi.

Vmes smo dijake poslali na prakso na Malto. Nastanitev v apartmaju in organizacija samostojnega življenja sta jim omogočila povsem drugačen pogled na sošolce.

23

Istega leta smo pobliže spoznali Valencio, ki je na naše erazmovce naredila izjemen vtis. Tokrat smo prvič izkusili saharsko nevihto, nekoliko težje kot z njo pa se je bilo spopasti s poznimi večerjami pri gostiteljskih družinah.

24

Naše erazmovce je gostila tudi Sevilla. Skupaj z dijaki iz Ljubljane so spoznali pomen znanja jezika gostiteljev ter se navajali na njihovo kulturo, kulinariko ter delovne navade.

25

Tenerife vedno bolj postaja tudi naš otok. Spomladi 2015 nas je tam zastopala kar številčna skupina. Šolsko leto smo zaključili s 15 novimi poznavalci spletnega trženja.

26

Portugalska Braga je tokrat gostila naše dijake, skupaj s slovenjgraškimi. Svoje izkušnje so z njimi delili Novomeščani, ki so bili na praksi v Bragi eno leto prej.

27

 V 3. letu delovanja našega Konzorcija smo postali zelo zanimiva druščina 10 šol (k nam se je vrnila Ekonomska šola Murska Sobota, novo pridružene članice pa so postale: Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Srednja šola Jesenice, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper, Gimnazija Celje – Center). V tem letu smo v tujino poslali kar 315 erazmovcev, od tega 41 naših.

Za začetek smo odkrivali britanski Portsmouth, obiskali župana in se razgledali naokoli.

28

Mini skupino naših dijakinj zaključnega letnika smo priključili veliki skupini dijakov drugih partnerskih šol. Destinacija Tenerife.

29

Naše najmlajše erazmovce smo tokrat usposabljali pri nemških partnerjih v bližini Leipziga na temo podjetništva.

30

Napočil je čas za ponovni obisk Severne Irske, zdaj že našega drugega doma, seveda z obveznim postankom v Londonu. Od napornih ogledov znamenitosti niso noge še nikoli tako zelo bolele.

31

Valencia nas je pozimi 2017 pričakala v soncu in z neverjetnimi temperaturami za ta letni čas. Mesto je ponovno navdušilo.

32

Na prakso v tujino smo tokrat poslali prvo skupino naše prve generacije tehnikov varovanja. Usposabljali so se pri naših partnerjih v Nemčiji, v bližini Leipziga, kjer so preživeli kar cel mesec.

33

Najštevilčnejšo zasedbo novega znanja željnih erazmovcev smo v 2016/2017 poslali na Tenerife na usposabljanje na področju spletnega trženja. Svoj čas na otoku so dobro izkoristili.

34

Vremensko manj prijazni Dublin je spomladi gostil še ene radovedneže, ki so se poglabljali v skrivnosti start-up podjetij. Gostoljubnost Ircev je ponovno navdušila, vreme malo manj.

35

Otok nas nenehno kliče in vabi. Dobili smo priložnost za praktično usposabljanje naših dijakov v Exetru in jo seveda izkoristili. Naši erazmovci so dodatno obogatili svoja strokovna znanja o start-up podjetjih. Mentorji so s svojim svežim pristopom zelo pozitivno vplivali na vizijo nekaterih dijakov glede njihove bodoče poklicne poti.

36

Tenerife je dočakal novo skupino ravno v času karnevalskega meseca. Dijaki so se povsem vživeli v dogajanje.

37

Tehniki varovanja so v 4. letniku ponovili mobilnost, zamenjali smo le destimacijo – Braga na Portugalskem jih je gostila kar mesec dni.

38

Pomlad 2017/2018 je zadišala po Sredozemlju. Malto so za 3 tedne zavzeli novi osvajalci – erazmovci EŠC, ki so jo raziskali po dolgem in počez. Toliko tort kot je snedla ta skupina, jih ni še nobena. Praznovali so namreč kar tri vstope v polnoletnost.

39

V novem šolskem letu 2018/2019 smo nadaljevali z odkrivanjem otokov in celinskih toplih krajev. Prva odprava na Otok se je usposabljala v podjetništvu pri partnerjih v Plymouthu.

40

Nedaleč stran, v Exetru, je nova mini skupinica naših erazmovcev v družbi vrstnikov iz partnerskih šol prav tako nadgrajevala svoja znanja o start-up podjetjih.

41

Dva naša dijaka sta dopolnila skupino erazmovcev partnerske šole na usposabljanju v Bragi na Portugalskem. V prijetni družbi sta spoznavala način dela svojih gostiteljev ter občudovala lepote njihove dežele.

42

Južneje, v španski Sevilli, so se na španski način življenja in njihove okuse navajali spet drugi naši erazmovci, ki so med drugim uživali v preizkušanju fieste in sieste.

43

Mobilnost v šolskem letu 2018/2019 smo zaključili z obiskom Irske. Naši erazmovci so izkusili njihovo muhasto vreme, pa tudi gostoljubnost ter druge irske posebnosti. Za vsakega se je kaj našlo. Za zaključek so svoje izkušnje z mobilnosti delili z njihovim ambasadorjem v Sloveniji.

44

Jesen na Malti ima svoj čar, sploh ker se da bivanje na otoku popestriti s testiranjem Sredozemskega morja. Samostojno življenje v apartmajih obogati dijake z marsikatero novo izkušnjo in spoznanjem in je tako odlična priložnost za dijake zaključnih letnikov, da pridobijo občutek za študentski način življenja.

45

Kljub politični nestabilnosti v Barceloni so se naši erazmovci pogumno podali na pot in se tudi srečno vrnili z novimi znanji in podjetniškimi idejami. Med 2-tedensko mobilnostjo so temeljito raziskali mesto in si ogledali precej znamenitosti.

46

Ponovili smo zimski obisk Valencie. Dijaki so bili navdušeni in ponosni nase, da so se odlično odrezali tako na praksi kot pri iznajdljivosti v novem okolju, saj so bili na tej destinaciji tokrat prvič nastanjeni v apartmajih. Vrnitev domov je žal potekala v nelagodju, saj je korona virus že kazal svoj vpliv, a so se vsi vrnili zdravi in polni vtisov.

47

Naša zadnja skupina v šolskem letu 2019/2020 se je v podjetništvu usposabljala v Krakovu na Poljskem. Erazmovke so se vrnile domov tik preden so države začele zapirati svoje meje in je bila razglašena epidemija.

48

Mobilnost zadnjih 5 dijakov (tehnik varovanja), načrtovano v maju 2020, je onemogočila pandemija. Načrtujemo, da bomo nadaljevali z načrtovanimi aktivnostmi, ko se situacija umiri.

Izredne razmere so pustile sledi tudi na področju mobilnosti, ki se jih v šolskem letu 2020/2021 praktično ne da izvajati, sploh pa ne dovolj varno. Epidemiološka slika v posamezni državi se od poletja 2020 dalje zelo hitro spreminja, kar onemogoča načrtovanje potovanj za daljši čas vnaprej in lahko pomembno vpliva na kvaliteto daljšega bivanja v tujini.

Zaradi pandemije si je nekaj dijakov premislilo glede sodelovanja v projektu, tako da so se odprla prosta mesta za vse tiste, ki ste rok prijave zamudili, ste pa v vmesnem času spoznali, da ste iz pravega testa za bodočega erazmovca/-ko.

Ko bodo razmere dopuščale, bomo z aktivnostmi vsekakor nadaljevali, saj z mobilnostjo dijaki ogromno pridobijo. Zagotovo nas na področju potovanj in mednarodnega sodelovanja čaka precej sprememb, kakšne le-te bodo, je trenutno težko predvideti, a če smo se česa v času epidemije naučili, je to prilagajanje na nove situacije, na katere ne moremo vplivati. Verjamemo, da bomo lahko kmalu začeli pisati nove Erasmus+ zgodbe. Do takrat pa lahko vsi skupaj podoživljamo izkušnje naših preteklih skupin. Nabralo se je ogromno dogodivščin, ki se jih z veseljem spominjamo, bučk, ki se jim še danes smejemo in tudi kakšna neprijetnost, iz katere smo se že sproti kaj naučili.

Vse dodatne informacije dobite po e-pošti erasmus@escelje.si ali osebno v projektni pisarni (205), ko se spet srečamo v šoli.

podpis-mateja

koordinatorica mobilnosti

esc

 

 ———

P.S. Erasmus+ ni mus, pomaga pa.

(Skupno 533 obiskov, današnjih obiskov 1)