Podjetniški dnevi malo drugače

Angleški Exeter je jeseni 2018 gostil kar 19 Erazmovcev Konzorcija ekonomskih šol, od tega tudi Rizo, Tobiasa in Iris iz 2. a PTI ter Leo iz 4. a, ki nas zanima drugačen pristop k podjetništvu ter želja po nadgradnji angleščine. Odkrivali smo nove kraje, navezali precej novih poznanstev in z drugačnim pristopom k učenju pridobili koristna nova podjetniška znanja.

 

exeter_dijaki

V zgodnjih nedeljskih jutranjih urah smo se zbrali pred dvorano Zlatorog v Celju. Pot do Benetk je bila udobna in mirna. Na letališču so nas pričakali ostali Erazmovci (5 dijakov Ekonomske šole Novo mesto ter 10 dijakov Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor), s katerimi smo se skupaj vkrcali na letalo za Bristol. Na letališču v Bristolu nas je čakal prevoznik in nas zapeljal do Exetra, kjer so nas prevzeli naši gostitelji. Potovanje je bilo tako uspešno zaključeno in polno novih doživetij, saj nas je precej potovalo z letalom prvič, nato pa smo se morali navaditi še na vožnjo po levi.

Spoznavanje novih ljudi zna biti na začetku malce nelagodno in neprijetno, vendar smo hitro prebili led. Naši gostitelji so bili zelo prijazni, trudili so se, da smo se v njihovih domovih počutili čimbolj domače. Namestili so nas v zelo lepih sobah, da smo se res lahko počutili kot doma, nam zaupali in skrbeli za nas kot za svoje družinske člane. Seveda smo najbolj pogrešali domačo kuhinjo, čeprav njihova hrana ni bila slaba. Pomanjkanje znanih okusov smo hitro uredili z obiskom znanih verig hitre hrane, pa tudi kakšni lokalni sladici smo dali priložnost.

Praktično usposabljanje je potekalo v podjetniškem inkubatorju, kjer sta nam naša mentorja Jordan in Ivan vsak dan predstavila delovne naloge tistega dne, nato pa smo se le-teh lotili v pravem podjetniškem timskem duhu. Da nam zaradi obilo možganskih neviht in podjetniških idej niso prehitro pošle vse moči, smo imeli tudi eno uro časa za kosilo, med delom pa smo si vedno lahko pripravili skodelico čaja ali kave, kar nas je še dodatno spodbudilo k ustvarjalnosti. Ob zaključku dneva sta nas Jordan in Ivan malo razvedrila z kakšno igro za sprostitev. Njun pristop nas je navdušil, naučili smo se razmišljati izven ustaljenih okvirjev in zdaj vidimo podjetništvo iz povsem drugega zornega kota. Vsekakor izkušnja, ki jo je vredno doživeti.

Ob večerih je bil čas za raziskovanje in spoznavanje skritih kotičkov mesta. The Quay, ki smo ga večkrat obiskali, je bilo staro mestno pristanišče in je idealno mesto za spoznavanje zgodovine mesta in za lepe fotografije.

Večinoma smo se družili v parku Cathedral Green ob katedrali, nekaj časa pa smo namenili tudi nakupovanju in raziskovanju trgovin, ki jih v Sloveniji še nimamo. Večkrat smo si ob hrani in pijači izmenjali vtise in se zabavali. Ko je nastopil vikend, smo se po priporočilih odpravili tudi v klub Time Piece, saj tega nismo vajeni od doma in je bilo zanimivo izkusiti nekaj novega.

Obisk fitnes centra Anytime nam je pomagal pri premagovanju vsakdanjega stresa. Riza in Tobias sva tako hkrati poskrbela, da mišična masa ni oslabela.

Konec tedna smo imeli prosti čas za samostojno raziskovanje in ker smo si želeli videti obalo, smo se v soboto odpravili na izlet v Exmouth z vlakom. Še prej smo se dobili na kosilu in ob kavi naredili načrt našega sobotnega potepanja. Žal nam vreme ni prizaneslo in nas je dobil rahel dež, ampak to nas ni ustavilo pri fotografiranju in zabavi. Tam smo se po kratkem sprehodu po čudoviti plaži odpravili na pozno kosilo in se kmalu odpravili nazaj proti železniški postaji, saj se je medtem že pošteno ohladilo.

Naše delo smo zaključili s predstavitvijo rezultatov timskega dela našima mentorjema Jordanu in Ivanu ter direktorju Corkscrew Experienceship-a, Neilu. Treme smo imeli na pretek, saj je bilo treba naše poslovne ideje v angleščini predstaviti kar precejšnjemu številu kritičnih poslušalcev, največja avtoriteta pa je bil Neil, ki je tudi razglasil najboljšo poslovno idejo.

Slovo od Exetra je bilo kar težko. Nekateri bi kar ostali tam, drugi bi najraje kakšen del odnesli kar s sabo domov, spet tretji smo se že veselili preverjenih domačih kulinaričnih užitkov. Priprava prtljage ob vrnitvi predstavlja po vseh nakupih svojevrsten izziv, posloviti pa se je bilo treba še od družin in časa za spanje je enostavno zmanjkalo. Tako smo zadnjo noč preživeli na avtobusu, letališču in letalu, zjutraj pa pristali v Benetkah in se v oblačnem sobotnem popoldnevu zopet stisnili k svojim dragim. Kar je po dveh tednih že tudi kar prijalo.


Še nekaj video utrinkov

 

(Skupno 197 obiskov, današnjih obiskov 1)