Letošnji tradicionalni slovenski zajtrk je potekal pod sloganom Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk! Dogodku se je pridružila tudi Ekonomska šola Celje. Z njim smo želeli naše dijake in zaposlene nagovoriti o pomenu uživanja zajtrka in živil slovenskega porekla, ki so bolj zdrava, boljšega okusa … Z izbiro lokalnih živil podpiramo slovenske pridelovalce in predelovalce.

Na šolskih hodnikih smo ponudili zdrava slovenska jabolka. Na stojnici so obiskovalci degustirali domači kruh z domačim maslom in medom. Seznanili so se tudi o pomenu pravilne prehrane in vključevanju lokalnih živil v svoj jedilnik. Ob koncu predstavitve so dijaki rešili kratek vprašalnik, s katerim smo želeli pridobiti njihovo mnenje o slovenskem tradicionalnem zajtrku in njihovih prehranskih navadah. Ugotovili smo, da je slovenski tradicionalni zajtrk znan večini anketirancev. Ti ga tudi prepoznavajo kot pomembnega za ohranjanje slovenske kulinarične dediščine. Med sestavinami zajtrka je dijakom najljubši med. Kljub temu pa večina dijakov redko ali skoraj nikoli ne zajtrkuje. Tisti, ki zajtrkujejo, najpogosteje posegajo po kosmičih ali kruhu z različnimi namazi. Pomembnost lokalnih slovenskih sestavin pri zajtrku dijaki povezujejo predvsem z ohranjanjem tradicije in zdravim načinom prehranjevanja. Po njihovem mnenju bi priljubljenost slovenskega tradicionalnega zajtrka med mladimi lahko povečala večja promocija v šolah.

Nika Plevnik in Eva Zorenč, obe 4. b, z mentorico Simono Žlof

(Skupno 21 obiskov, današnjih obiskov 1)