Štirinajstdnevne Erasmus+ mobilnosti v Barceloni se je udeležilo 15 dijakinj 3. e in 3. f programa ekonomska gimnazija.  V sodelovanju s partnersko organizacijo NexGen smo zanje pripravili izobraževanje, s pomočjo katerega so  dijakinje pridobile praktične izkušnje na področju timskega dela in inovativnega poučevanja. V dveh tednih so razvijale svoje lastne projekte za lokalne španske naročnike. Cilj izobraževanja je bil pomagati dijakinjam, da se pripravijo na svojo poklicno pot v prihodnosti.

Program so sestavljali  trije glavni elementi:

  • nano« delovna izkušnja (Dijakinje so razvile svoje projekte v sodelovanju z resničnimi španskimi socialnimi podjetji, osredotočene na svojo študijsko smer.)
  • poklicna usposobljenost (Dijakinje so se naučile, kako načrtovati svojo poklicno pot.)
  • mednarodno sodelovanje (oblikovanje idej na podlagi trajnostnega razvoja)

Celotno izobraževanje je bilo popestreno z učnima obiskoma inovativnih učnih središč Campus42 in Teamlabs.

V Barcelono so se odpravile dijakinje Lana-May Pratnemer, Evelin Vrečar Domajnko, Nika Obal, Eva Selič, Ana Brvar, Zala Leskovšek, Valentina Štefančič, Tihana Bjelčević, Nuša Šmigovc, Branka Jelača, Pia Pungaršek Steiner, Nina Benić, Maja Ofentavšek, Laura Knez in Aleksandra Derganc.

Naša partnerska organizacija v Barceloni je poskrbela za bivanje dijakinj v hostlu Sant Jordi, ki se  nahaja v bližini znamenite Sagrade Familie. Skupaj s spremljevalkama so se pustile razvajati prijaznemu osebju, ki je poskrbelo za okusne zajtrke in večerje, čez dan pa so preživele ob hrustljavih sendvičih.

V prostem času so spoznavale kulturne in kulinarične posebnosti Barcelone ter preizkušale svoje jezikovne sposobnosti v hostlu.

V začetku prvega tedna je bil organiziran vodeni ogled Barcelone, s katerim so dijakinje dobile vpogled v kulturno dediščino mesta. Skupaj z vodnikom so se sprehodile po očarljivih ulicah in trgih gotske četrti, najstarejšega dela Barcelone.

V drugem tednu je bil organiziran ogled parka Güell, ki je ogromen vrt z  osupljivimi arhitekturnimi elementi, ki jih je zasnoval priznani katalonski arhitekt Antoni Gaudi.

Dijakinje so ostale znamenitosti raziskovale same; tako so obiskale Gaudijevo Caso Batllo, degustirale lokalne pridelke na znameniti tržnici  La Boqueria, si nabrale novih moči v parku Ciutadella v bližini slavoloka Arc de Triomf, se s Španskega trga povzpele na Montjuïc, od koder je čudovit razgled na celotno mesto, in zaključile z vetrom v laseh na  La Barceloneti, mestni plaži katalonske prestolnice.

Barcelonska izkušnja je bila za dijakinje neprecenljiva. Pridobile so na osebni rasti in samostojnosti, izboljšale jezikovnih sposobnosti in mednarodne karierne možnosti ter se medsebojno povezale.

IN ZDAJ ŠE NEKAJ NEPOZABNIH DOŽIVETIJ S IZOBRAŽEVANJA NAŠIH ERASMOVK

Naša pot se je začela pred dvorano Zlatorog, kod koder smo se z dvema kombijema odpravili proti Benetkam. Prispeli smo na letališče, kjer smo tik pred oddajo prtljage ugotovile, da nekatere niso pravilno spakirale kovčkov. V  vrsti za oddajo prtljage so tako ležali kovčki erasmovk Ekonomske šole Celje, ki so hektično prepakirale stvari. Leteli smo proti Španiji in za nekatere je bil to prvi let v življenju. 

Prispeli z rahlo zamudo, zato je prišlo do zamika s prevozom. Avtobus nas je pobral skoraj 2 uri kasneje. Kljub toplejšem podnebju kot pri nas je bilo tisti dan nekoliko hladno in padal je dež. Sledil je sprehod po velikem letališču in vkrcavanje na avtobus. Kljub temi smo na poti v hostel dobili prvi  vtis o Barceloni. Sprejeli so nas gostoljubni Španci in hitro smo ugotovili, da so precej sproščen narod. Hostel je bil zelo lepo urejen, s skatersko temo, ki nas je hitro pritegnila, zanimiva pa je bila tudi mešanica ljudi.  

Hitro smo se prilagodili na veliko mesto, kljub temu da so na začetku vse ulice izgledale popolnoma enake.

Pot nazaj je prav tako potekala v dežju; komaj smo se napakirali in po hostlu do zadnje minute iskali svoje stvari. Kombi je bil za skupino 15 deklet in profesorice z vsemi polno napakiranimi kovčki malo tesen in tudi na tehtanju prtljage smo vsi, do zadnjega kovčka na tehtnici držali pesti, da bo prtljaga dovolj lahka za letalo. Tudi po velikem letališču smo se skoraj izgubili, a smo na koncu varno prispeli v Benetke. Vse smo že bile lačne in seveda je bila prva obvezna postaja McDonald’s. Nato smo site in utrujene prespale skoraj celo pot do Celja.

Aleksandra in Tihana

Prvi dan izobraževanja smo se med sabo spoznavali z zabavno igro, ki nam jo je predstavila naša koordinatorica Lisa. Kasneje nas je Lisa razdelila v naključno izbrane skupine, da se naučimo dela in sodelovanja v neznanem okolju.

Vsaka skupina je žrebala ime podjetja, ki ga je morala analizirati. Za podjetje smo izdelovale mood boardje, buyer persone … Analizirale smo tekmovalna podjejta in predstavile naše ideje, kaj bi lahko naše podjetje izboljšalo v svojem oglaševanju/trženju.

V drugem tednu smo se že lahko sami razdelili v poljubne skupine. V tem tednu se je delo začelo z drevesno shemo, v kateri smo si same izbrale in analizirale okoljske in družbene probleme, ki jih predstavi Organizacija združenih narodov v svoji shemi »sustainable development goals«. Raziskovale smo, kaj jih povzroča in kako jih lahko izboljšamo. Iz tega smo morale ustvariti podjetje, ki naj bi te težave rešilo. Nastala so razna trajnostna podjetja (spletna stran z recepti – za manjšo porabo hrane, aplikacija za pot kolesarskih poteh v Sloveniji, aplikacija za boljše mentalno zdravje …). Na koncu tedna je vsaka skupina svoje podjetje tudi predstavila mentorici.

Nika in Ana

Med izmenjavo Erasmus+ v Barceloni smo bivali v hostlu, kjer smo si večino časa same kuhale. Raziskovale smo lokalne tržnice in trgovine, kjer smo kupovale sveže sestavine za naše jedi. Všeč nam je bilo, da smo lahko okušale lokalne specialitete, kot so sveže ribe, morski sadeži, sadje in zelenjava. Še posebej smo oboževale obisk tržnice La Boqueria, kjer smo vedno našle navdih za nove jedi, ki jih kuhamo tudi v Sloveniji. Kuhanje v hostlu je bilo zabavno in smo se veliko naučile, hkrati pa smo se tudi povezale kot skupina. Vsak dan smo začele z zajtrkom, ki nam ga je nudil hostel. Vsaka si je vzela, kar je želela, seveda pa smo vse pile kavo, da smo bile pripravljene na dolg dan, poln dogodivščin. Med izobraževanjem smo imele uro za odmor, med katerim smo dobile malico. Vsak dan smo dobile različne sendviče. Ker pa smo se okusa sendvičev naveličale, nas je profesorica Bornšek presenetila s pravo sladko pojedino, sestavljeno iz naših najljubših dobrot. V prostem času smo se  velikokrat odločile za slaščice z uličnih stojnic – churrosi so nas osvojili z imenitnim okusom in nizko ceno. Zvečer smo si večerjo velikokrat naročile kar v hostlu. Naša najljubša jed, ki so nam jo pripravili v hostlu, je bila paella, pripravljena po receptu domačinov.

Naš Erasmus+ program v Barceloni ni bil le izobraževalna izkušnja, temveč tudi kulinarično popotovanje. 

Laura in Pia

 

 

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)