Ola, tudu bem? Živjo, vse v redu?

Pravkar smo vas pozdravili v portugalščini, saj je to jezik Portugalske, ki smo jo v letošnjem šolskem letu proučevali v projektu Evropska vas. Nosilka projekta je profesorica Barbara Kvas. Cilj projekta, ki se mu vsako leto pridružujemo skupaj z različnimi osnovnimi in srednjimi šolami tudi mi, je, da spoznamo različne evropske države, njihov jezik, tradicijo, način življenja ipd., pri tem pa negujemo spoštljiv odnos do razlik med narodi Evrope ter se zavedamo lastne identitete v svetu. Dejavnosti v okviru projekta so pod mentorstvom profesorjev potekale skozi vse leto; pripravili smo likovni natečaj, koncert, razstavo, stojnico in radijski oddaji. Pod mentorstvom profesorja Aleša Hofmana so dijaki narisali portugalske motive. V zahvalo za sodelovanje smo jih nagradili s čokoladicami in se  še osebno zahvalili. Profesorji Ekonomske šole Celje smo se 9. aprila udeležili koncerta komornih skupin dijakov Glasbene šole Celje in I. gimnazije v Celju. Koncert je potekal v Koncertni dvorani Glasbene šole Celje, program pa sta pod mentorstvom profesorice Alenke Gotlin Polak povezovali naši dijakinji Živa Koren in Naja Šmajs, obe iz 3. a.  

Dijaki Eva Kukovič, Alja Dešman, Neja Kotnik in Matias Knez, vsi iz 2. b, so svoje proučevanje Portugalske zaokrožili v dveh oddajah, ki sta bili predvajani na dan po prvomajskih počitnicah, v ponedeljek, 6. maja. Prva je bila video oddaja in si jo je možno ogledati tudi na Youtubovem kanalu Ekonomlon’c. Druga oddaja – podkast – pa je intervju s Ksenjo Guček Pereira, ki je podala svojo izkušnjo bivanja na Portugalskem. Oddaja ni javno objavljena, ampak shranjena v eZbornici. Za sodelovanje se zahvaljujemo Anji Fideršek, Ksenji Guček Pereira in Pii Černec, 2. e. Dijake je mentorirala in oddaji uredila Ada Čakš, montiral pa ju je Alex Marsič, vzdrževalec učne tehnologije na šoli. 

Zaradi slabega vremena se 8. maja, v počastitev dneva Evrope 9. maja, ko v Celju na Glavnem trgu tradicionalno poteka Evropska vas s predstavitvami držav na stojnicah, dogodka nismo udeležili, ampak smo predstavili stojnico in razstavo o Portugalski v avli v drugem nadstropju šole. Pri tem so bili glavni organizatorji Eva Kukovič, Alja Dešman, Neja Kotnik in Matias Knez, vsi 2. b, pomagali pa so tudi dijaki iz 2. e. Kot mentorica pri pripravi materialov za zaključno predstavitev je sodelovala tudi profesorica Darja Rizmal. Ponosni smo, da se je dogodka udeležil tudi dr. Milan Brglez, poslanec V Evropskem parlamentu.

Z izvedbo projekta smo se spet vključili h krepitvi mednarodnih vezi in vezi med nami – profesorji in dijaki. 

Mentorice Barbara Kvas, Darja Rizmal in Ada Čakš


(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)