Ko smo izvedeli, da smo bili izbrani za mobilnost  v programu Erasmus+ in da bomo svojo izobraževalno izkušnjo preživeli v Bragi, na Portugalskem, smo  bili  navdušeni. Portugalska je bila vedno na  seznamu destinacij, ki jih želimo obiskati, in ponudila se nam je  priložnost, da tam preživimo nekaj časa ter se obenem izobražujemo v podjetništvu. Postali smo prava ekipa, ki ni skupaj le delala, temveč tudi  raziskovala in se zabavala. V ekipi smo bili dijaki 2. a in 2. b: Eva Zorenč, Maša Plaznik, Ajda Koren, Hana Dermol, Jasna Kralj, Ana Lenart, Nevena Lukić, Jaš Odlazek, Zoja Ojsteršek in Mark Rudolf.

Naš tečaj z naslovom “Entrepreneurship –  Creating Great Ideas” je bil izjemno poučen. Učili smo se o različnih vidikih podjetništva, kako razvijati in uresničevati inovativne ideje ter kako uspešno upravljati podjetja. Predavanja? No, bolje rečeno, “edutainment”! Vsak dan smo si nabirali nova znanja, kot da bi bili člani velikega svetovnega podjetniškega tima. Vsakič, ko smo poslušali o fantastičnih podjetniških idejah, smo si mislili: “To je to. To je naslednji Zuckerberg ali Bezos v nastajanju!” In res, morda se skriva naslednji veliki startup ustanovitelj v naši skupini.

Seveda pa nismo bili samo v učilnicah. Portugalska je dežela z bogato kulturno dediščino in neverjetno hrano. Med našim bivanjem smo poskusili številne tipične portugalske jedi;  vsak obrok je bil prava raziskovalna odprava za naše brbončice. Pastel de nata je bil naša nova obsedenost. Iskreno, verjetno smo jih pojedli toliko, da bi  z njimi lahko napolnili svoj lastni startup.

Naša portugalska avantura se je nadaljevala tudi v  prostem času, ko smo se pridružili organiziranim izletom po portugalskih zgodovinskih biserih. Porto in Lizbona sta bili kot pravljica v živo. V labirintu skrivnostnih ulic smo se počutili kot nekdanji raziskovalci, ki potujejo v preteklost in uživajo v razgledih.

Preostali prosti čas v Bragi smo preživljali vsak po svoje, s prijatelji, z obiski lokalnih trgovin, nakupovanjem  spominkov za svoje družine, raziskovanjem cerkva in parkov, s sprehajanjem  po živahnih ulicah  … Preprosto …. uživali v brezskrbnih trenutkih. Vsak dan smo se potrudili, da bi čim bolje spoznali portugalsko kulturo in način življenja.

Lahko bi rekli, da je bila naša izkušnja v Bragi kot zabavna vožnja z vlakcem gor in dol v najboljšem tematskem parku na svetu, vožnja polna smeha, skrbi,  prijateljstva, domotožja, zadreg in  raziskovanja. To je bila izjemna priložnost za osebno rast, saj smo morali sami skrbeti za vsakodnevne potrebe, se učiti novega jezika in se soočati z izzivi, ki jih prinaša življenje v tujini.

Ko smo zapustili to čudovito mesto, smo vedeli, da smo odnesli s seboj več kot le nova znanja – odnesli smo tudi nepozabne spomine in večno navezanost na Portugalsko.

Celotna izkušnja Erasmus+ mobilnosti  v Bragi je bila nepozabna. Spoznali smo čudovite ljudi, odkrili bogato portugalsko kulturo, pridobil dragoceno znanje o podjetništvu in se zabavali kot še nikoli prej. Ta izkušnja nam bo ostala v spominu za vedno in hvaležni smo, da smo bili njen del.

(Skupno 182 obiskov, današnjih obiskov 1)