Tenerife 2022

Na koledarju je bil pomemben zaznamek pod nedeljo, 23. 10. 2022, že kar nekaj mesecev in ko je končno napočil ta dan, so nas naše družine ponosno dostavile na mesto odhoda v Celju. Ja, bili smo člani odprave Tenerife 2022 in komaj smo čakali, da se akcija začne. Trije tedni druženja, spoznavanja in učenja so se obetali skupini 21 dijakov ekonomske gimnazije, kar nam je omogočil program Erasmus+: Aljaž in David iz 2. e, Evelin, Nika B., Nika O., Eva, Ema, Maja, Ana ter Nik in Filip iz 2. f, Klara, Emina in Živa iz 3. e, medtem ko so 4. e zastopali Filip, Miha, Jakob, Pia, Gaja, Lara in Tina. Potovali smo v spremstvu profesoric Sever Punčoh in Plevčak.

Namestili smo se v prijetnem hotelu blizu obale, od koder ni bilo daleč do lokacije partnerjev, kjer je potekalo naše praktično usposabljanje.

Po prvem dnevu smo si bili glede prvih vtisov kar enotni, ko je Jakob zapisal:

Obožujem klimo na Tenerifu, kot tudi vse ljudi, katere sem danes spoznal, od ljudi na akademiji, do navadnih na ulici, ki vedno veselo pozdravijo … Komaj čakam na še več!

 

Na novo okolje smo se kar hitro navadili, spoznali smo hotelsko osebje in raziskovali vsak dan nove okuse. Ker naša radovednost seveda ne pozna meja, smo preizkusili tudi ponudbo nekaj lokalov v mestu, poleg seveda obveznih postankov v verigah s hitro prehrano, ki se jim pač ne da upreti.

Dogajanje na praktičnem usposabljanju je bilo pestro: odkrivali smo oblikovanje spletnih strani in logotipov, uporabo različnih uporabnih aplikacij, fotografiranje in oblikovanje slik, ustvarjali smo podcaste in videoposnetke, preučevali smo trženje preko socialnih omrežij in se naučili narediti dobro in učinkovito reklamo za svoj izdelek. Ustvarjali smo vsak svoj življenjepis ter izvedli razgovore za službo. Naši mentorji so nas navdušili s svojim pristopom in vedno so bili pripravljeni priskočiti na pomoč.

Ena izmed naših nalog je bila posneti ustrezne fotografije v bližnjem botaničnem vrtu. Naloga ni bila kar tako, saj smo tekmovali za nagrado. Jakob je zapisal:

»Po konkretnem zajtrku sem šel na akademijo pokazat kako se slika in ureja fotografije. V botanični vrt smo šli vadit fotografiranje, slikal sem neko rožo, katera je še bila malo rosna in ko sem se malce igral z urejanjem … Sem seveda zmagal (mačji kašelj), zato sem dobil največjo čokolado!« Miha je medtem malo globlje spoznal samega sebe: »Z veseljem priznam, da je malo botanika tudi v meni, kar sem lahko potrdil danes ob rajskemu podoživljanju botaničnega vrta. Na žalost pa sem tudi ugotovil, da v meni ni prav veliko fotografa, saj nisem stal na stopničkah za najboljšo sliko.«

Seveda pa ni bilo vse le delo, erazmovci smo imeli dovolj prostega časa za raziskovanje mesta, obisk glavnega mesta, športne aktivnosti ali lenobno druženje.

V času bivanja na Tenerifu smo imeli 2 organizirani vikend aktivnosti. S profesoricama Sever Punčoh in Plevčak smo obiskali Park Loro, kjer smo uživali ob nastopih živali in se pobliže seznanili z načinom dela parka ter ohranjanjem živalskih vrst.

Profesorici Gajšek in Rebeušek sta nas spremljali na izletu v nacionalni park Teide. Nika je izkušnja povsem prevzela:

»Zbudili smo se v megleno jutro in pričakovali smo meglo tudi na 2500 metrih. Ampak zgoraj nas je presenetila milina in modro nebo brez enega samega oblaka. Temperaturna inverzija nas je res očarala. Uživali smo v celodnevnem vodenem izletu krasne vodičke Elene, ki nam je z svojim pristopom popestrila dan. Sprva smo se odpravili v staro mestno jedro Orotave, kjer smo občudovali hiše s posebnimi prostori in prefinjeno arhitekturno strukturo. Stare ulice so nam segle do srca, posebni vrtni balkoni pa še dlje. Na poti do vulkana smo se peljali čez puščavo, prečkali smo meglo in višinska razlika je bila opazna, kar se nam je dobro poznalo v ušesih:) Po idiličnih fotografijah smo si zaslužili bogato kosilo, ki je bilo precej tradicionalno, predvsem pa okusno.«

Jakob je zadnji večer takole razmišljal:

»Zadnji dan, zato sem se nekako poslovil od vseh stvari, kotičkov … Dolg sprehod, ocean, fitnes, bazen, picerija, bazen, odbojka, pakiranje, večerja, spat.

Ni kaj, vse bistveno so opravili, vključno s pakiranjem kovčkov. In kmalu so bili spet doma, pod okriljem svojih družin, ki so naše erazmovce po treh tednih seveda že pošteno pogrešale.

(Skupno 275 obiskov, današnjih obiskov 1)