23. april je Svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del tistih, ki so s svojimi deli pripomogli k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo: tega dne sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. Oba leta 1616. V počastitev teh in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil 23. april  za Svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

Svetovni dan knjige ima tudi svetlejšo plat. Zgleduje se po prazniku svetega Jurija, v katerem so Katalonci v en praznik združili več običajev oziroma praznikov – tudi praznik vrtnic, ki izvira iz sedemnajstega stoletja. Jurjevo je v Kataloniji dan vrtnice. Na ta pomladni dan si Katalonci po tradiciji podarjajo vrtnice in knjige. Fantje dekletom podarijo vrtnico, kot simbol lepote, one pa njim knjigo, simbol znanja. Praznik je tudi priložnost za spodbujanje prodaje knjig.

To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imajo radi knjige. V digitalnem času, ko je kopiranje enostavno, prihaja do pogoste kraje in zlorabe avtorskih del, zlasti slik, različnih besedil, glasbe in filmov. Zato je pomembno ozaveščanje o avtorskih pravicah.

V današnjem digitalnem času smo vse bolj podvrženi številnim informacijam, ki jih ne ponotranjimo. Čeprav na spletu dobimo skoraj vse, je še vedno poseben užitek vzeti knjigo v roke in se preseliti v drug svet. Branje knjig zahteva pozornost, zlasti pa notranjo umiritev. Ob današnjem Svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic vas vabimo v šolsko knjižnico po izbrano knjigo in vam želimo veliko lepih trenutkov ob dobrem branju.

Majda Lesjak

(Skupno 182 obiskov, današnjih obiskov 1)