ČAROBNA PORTUGALSKA

braga_dijaki

POTOVANJE

V nedeljo, 14. 10. 2018, sva se Tjaša, 3. a, in Trimlon, 1. a PTI, ob 1h zjutraj pridružila skupini dijakov predšolske vzgoje z Gimnazije Celje – Center na poti v Italijo, natančneje na letališče v Bergamu. Začetek potovanja je bil dokaj živahen, po določenem času pa smo vsi zaspali. Okoli 8. ure zjutraj smo prispeli na letališče, kjer nas je profesorica presenetila s tradicionalno portugalsko sladico t. i. ‘pasteis de belem’. Po vseh opravljenih obveznostih na letališču so nas obvestili, da bo imelo letalo 3-urno zamudo. Po Portugalski in Španiji je namreč ponoči pustošil orkan in ker je bilo veliko letov odpovedanih, je bil zračni prostor preobremenjen, zato je prihajalo do zamud. Vsega skupaj smo morali čakati na polet kar štiri ure, tako da smo bili že pošteno naveličani posedanja in sprehajanja po letališču. Ob 14. uri smo se končno vkrcali na letalo ter poleteli v smeri Porta na Portugalsko. Polet je bil dokaj miren, z občasnimi turbulencami. Ko smo pristali v Portu, nas je že čakal prevoznik, ki je nas odpeljal do hotela v Bragi.

BIVANJE V HOTELU

Bivanje v hotelu je bila za naju zelo zanimiva izkušnja, saj še nikjer nisva bila tako dolgo. Tam sva vsak dan imela organiziran zajtrk ter večerjo. Najbolj nama je bil všeč zajtrk, saj je bil samopostrežen z zelo veliko izbiro tople in mrzle hrane. Kosilo in večerja pa sta bila bolj kot ne vsak dan zelo podobna. Všeč nama je bilo, da je bilo že vse pripravljeno in nama po dolgem delovniku ni bilo treba kuhati. Vsak dan sva po napornem dnevu prišla v lepo pospravljeno sobo. Soba je bila primerne velikosti za dve osebi, moderno opremljena, tako da je bila prijetna za bivanje. Imeli smo tudi internet, ki je občasno malo zatajil, a smo vseeno uspeli urediti vse kar smo potrebovali. V hotelu so bili nastanjeni tudi Erazmovci iz drugih držav, tako da je bilo priložnosti za navezavo stikov in klepet vedno dovolj.

 

PRAKSA PRI PARTNERJIH

Prakso sva opravljala pri naših partnerjih. Spoznala sva veliko ljudi, ki delajo v podjetju, nekateri za računalniki, nekateri pa kot vozniki. Vsi so bili zelo prijazni in komunikativni. Zelo lepo so se nama predstavili ter naju sprejeli v svoj tim.

V času prakse sva večinoma delala z dokumentacijo. Podjetje se namreč ukvarja z urejanjem Erasmus+ prakse v podjetjih in z izvedbo različnih izobraževanj, ki jih za tuje partnerje, torej tudi za nas, organizirajo v mestu Braga. Imeli so zelo veliko pogodb in obrazcev iz različnih držav za partnerske šole ter posamezne dijake. Pogodbe sva urejala datumsko in jih shranjevala v mape. Ker je to zelo veliko podjetje, so za lažjo komunikacijo potrebovali tudi določene stvari v elektronski obliki, zato sva te podatke vnašala v program Excel in Word. Najin mentor je bil prijazen in je natančno razložil kaj je najino delo, tako da ni bilo zmede. Bila sva polno zaposlena. V prvem tednu sva si delovni prostor delila celo z dijaki iz Kočevja. Zadnji dan nama je bilo pa kar težko pri srcu.

 

PROSTI ČAS

Prosti čas smo preživljali vsak na svoj način. Eni smo se radi odpravili na sprehod po Bragi ter na degustacijo njihovih tradicionalnih sladic, drugi pa so prepisovali šolsko snov ter se učili. Zanimivo se je bilo potepati po Bragi. Prosti čas smo tudi izkoristili za nakupovanje spominčkov.

 

IZLETI

Braga in Bom Jesus – že takoj prvi dan so nam razkazali Brago ter nas odpeljali v Bom Jesus. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, saj je deževalo in je bilo megleno. Kljub slabemu vremenu smo uživali in se imeli lepo.

Viana do Castelo – v soboto zjutraj smo se odpravili v Viano do Castelo. Najprej smo si ogledali tamkajšnje zelo lepe cerkve, ki jih je na Portugalskem res veliko. S hriba je bil tudi prečudovit razgled na Atlantski ocean. Da ga ne bi občudovali le s ptičje perspektive, smo se odpravili še na plažo, ki nam je bila zelo všeč. Naredili smo nekaj fotografij za spomin, kopali se seveda nismo, saj je Atlantik za nas premrzel.

 

Porto – V Porto smo se odpravili z vlakom, kar je bila zanimiva izkušnja. Mesto nas je očaralo. Izvedeli smo veliko novih stvari in degustirali smo portovec. Nato smo se odpravili na vožnjo z ladjo in mesto videli še iz druge perspektive. Nekaj prostega časa smo izkoristili za fotografiranje ter nakupovanje spominčkov za najbližje.

 

Lizbona s Fatimo – za našo drugo soboto na Portugalskem je bil načrtovan izlet v Lizbono, njihovo glavno mesto, kamor smo se z avtobusom odpravili že ob 5. uri zjutraj. Do tja smo se vozili 5 ur, vendar smo hitro ugotovili, da je mesto čudovito in se splača potrpeti. Videli smo veliko lepega, kar nekaj cerkva in drugih znamenitosti, za bolj podroben ogled pa bi potrebovali najmanj 3 dni. Po kosilu smo se odpravili domov, z vmesnim postankom v romarskem središču Fatima, kjer smo si pogledali cerkev ter si privoščili večerjo. Pot smo nato nadaljevali do Brage in zaradi utrujenosti dokaj hitro zaključili naše druženje.

ZAKLJUČEK PRI PARTNERJIH

Zadnji dan je bil za naju zelo žalosten, saj sva se morala posloviti od kar nekaj ljudi, s katerimi sva delala tekom 3 tednov. Vsakemu sva tudi prinesla majhno darilo in se mu zahvalila za prijetno sodelovanje in pomoč. Zvečer so partnerji vse Erazmovce, ki smo tisti dan končali prakso, povabili v mesto. Najprej so nam vsem podelili potrdila o opravljenem praktičnem usposabljanju, fotografirali smo se s svojimi zastavami, nato pa je sledila še zaključna večerja in zabava. Presenetili so nas s torto v obliki naše zastave, kar je sicer zdaj že tradicionalna praksa, je pa kljub temu lepo. Vmes smo se veliko pogovarjali in predvajali svoje najljubše pesmi, na katere smo tudi plesali. Na koncu smo se še zadnjič poslovili od vseh Erazmovcev ter predstavnikov podjetja.

 

VRNITEV DOMOV

V soboto, 3. 11. 2018, okoli 5. ure zjutraj smo se odpravili iz hotela do letališča v Portu. Let smo imeli ob 9. uri. Bil je kar miren polet. Ko smo prispeli v Italijo, nas je voznik GoOptija pobral in okoli 19. ure smo prispeli v Celje, veseli, da smo spet doma.

 

(Skupno 401 obiskov, današnjih obiskov 1)