EXETER – pravljično mesto poslovnih idej

Tja smo letos oktobra za 14 dni preselili nekaj dijakov iz 4. F in 4. B. Poslovno navdihnjeno druščino je sestavljalo 10 bodočih poslovnežev oz. podjetnikov ter podjetnic:

exeter-udelezenci

 

Exeter je zgodovinsko mesto v jugovzhodni Angliji in je bilo nekoč glavno mesto Cornwalla. Mesto leži v grofiji Devon ob reki Exe, nekaj kilometrov severno od izliva v Rokavski preliv. Mesto se ponaša z bogato zgodovino in ponuja na ogled veliko zanimivosti. Poglejte si, kako smo ga doživeli mi.

 

IZOBRAŽEVANJE

Naše dvotedensko izobraževanje je potekalo v podjetju Corkscrew, ki je inkubator majhnih, začetnih podjetij. Delovni del dneva je potekal od 9.15 do 16.00, vendar smo ob sončnih dnevih končali nekoliko prej, da smo lahko uživali v prijetnem jesenskem vremenu. Naše izobraževanje je vodila Briony Davies, v drugem tednu pa je z nami delal tudi ustanovitelj in direktor podjetja Neil Finnie, ki je nato budno spremljal naš napredek.

V prvem tednu smo si izbrali eno podjetje, naredili temeljito raziskavo o njem (podatki o ustanoviteljih, konkurenci, izdelkih, spletnem oglaševanju) in nato predstavili naše zamisli za uspešnejši razvoj direktorjem podjetij ali njihovim predstavnikom.

Drugi teden je bil bolj produktiven, saj smo morali na različne načine ustvariti originalno, a hkrati ustrezno poslovno idejo. Eden izmed teh načinov je bil delitev v pare. Vsak par je izvlekel dva listka, na katerih sta bili zapisani dve različni besedi (npr. kolo in banana). Na ta način smo naredili kar nekaj poslovnih načrtov, nato pa se med njimi odločili za enega, ki smo ga kasneje predstavili. Čez teden smo v programu Canva izdelovali predstavitev našega podjetja, na kateri smo prikazali naš trg, konkurenco in ostale stvari, ki so potrebne za zagon podjetja. Ves čas nam je Briony pomagala in nudila nasvete. S svojim vztrajnim delom in z njeno pomočjo smo uspešno dokončali koncepte naših podjetij. Ko smo postali utrujeni in brez idej, smo na navdih počakali z zabavnini aktivnostmi in igrali igro “človeški vozel”. Celoten drugi teden je potekal v ustvarjalnem duhu.

Zadnji dan smo imeli individualne pogovore z Briony, kjer smo se pogovorjali o naših načrtih glede šolanja in nato iskanja službe. Naša podjetja smo profesionalno predstavili naši profesorici Slapnikovi, Briony in Neilu, ki so nam podali konstruktivne pripombe kako bi lahko idejo še izboljšali. Nad našimi zamislimi je bil najbolj navdušen predvsem Neil, ki upa, da bomo te zamisli nekega dne tudi uresničili. Zatem smo se poslovili in se še zadnjič odpravili v Exeter ter uživali še zadnje ure v Angliji.


Vas zanima, kaj smo o naši izkušnji povedali po vrnitvi domov? Poglejte si v spodnjem videu …

BIVANJE

Streho nad glavo in okusno hrano so nam nudile gostoljubne družine, ki so nas že prvi dan sprejele z odprtimi rokami. Vsako jutro nas je pričakal zajtrk ter malica za čez dan, t.i. packed lunch. Ko smo zvečer prispeli domov, nas je pričakala topla večerja. Takrat smo preživeli tudi največ časa z našimi začasnimi starši in se pogovarjali o naših običajih. Primerjali smo navade v Sloveniji in Angliji in našli kar nekaj podobnosti in tudi razlik, kar je sprožilo vedno nove debate. Spoznali smo britanski način priprave hrane in ogromno novih dobrot. Topli sprejem gostiteljic nam bo ostal v spominu, saj smo razvili pristen in iskren odnos.

 

HRANA

Prehranjevalne navade Angležev v marsikateri luči odstopajo od navad Slovencev, pa vendar smo v njihovi hrani prav uživali. Za zajtrk smo po navadi imeli kakšen toast ali bagel, pa tudi žitaric ni manjkalo. Takoj ko smo zakorakali v naš vsakdanjik, smo kaj kmalu ugotovili, da Angleži niso prav veliki ljubitelji kave, vendar pa se lahko pohvalijo z različnimi mešanicami čajev in količino, ki jo na dan popijejo. Te navade so kaj kmalu prenesli tudi na nas, saj smo vsako jutro namesto po kavi posegali po mešanicah črnega in metinega čaja.

tea-time1

Čas kosila oz. malice je bil za nas nekaj posebnega, pa vendar okusen, saj je bil sestavljen iz sendviča (toast, šunka, sir, kumarce in maslo), čipsa, kakšnega sadja, jogurta in seveda nekaj sladkega. V dveh tednih smo se kar precej najedli belega kruha, čipsa in sladkarij.

 

Za Angleže so prav tako značilne pozne večerje. Pričakovali smo bolj kot ne hrano iz mikrovalovke, vendar smo bili pozitivno presenečeni nad okusno domače pripravljeno večerjo. Jed, ki si jo bomo najbolj zapomnili, je značilni angleški roast, ki je tradicionalna nedeljska jed, sestavljena iz mesne pite, krompirja, kuhanega korenja in graha in seveda omake gravy. Gostoljubne družine so nam skozi večerje predstavile tradicionalne jedi, tako da smo kulinarično res spoznali Veliko Britanijo. Če je bila med kosilom in večerjo slučajno kakšna lakota, pa smo skočili v bližnji McDonald’s ali pa PizzaHut.

 

PROSTI ČAS

Po izobraževanju smo bili prosti. Takrat smo šli raziskovat mesto in njegove znamenitosti. Nekateri smo si ogledali Royal Albert Memorial Museum v starem delu Exetra. V njem se da najti raznorazne zgodovinske ostanke, od ostankov rimske ceste pa vse do miniaturnih replik Exetra. Del muzeja je posvečen tudi umetnosti.

Bury Meadow Park je srednje velik park v bližini muzeja Royal Albert Memorial. Je zelo lepo urejen, krasijo ga številni listavci. Njegov čar je v njegovih prebivalkah – vevericah, ki se z veseljem približajo človeku, kakor hitro opazijo hrano.

Vsak dan smo šli do stolnice, kjer smo vedno znova spoznavali različne ljudi. Srečali smo kar nekaj študentov, med njimi tudi naše daljne sosede Slovake, ki v Angliji študirajo. Anglikanska stolnica je sedež škofa Exetra. Vsakemu turistu in domačinu je všeč zaradi njene velikosti in gotskega stila arhitekture. Ponoči pričara popolnoma drugačno vzdušje, saj je opremljena z velikim številom lučk, ki njeno mogočnost še bolj poudarijo.

Nad vzhodnim delom stolnice poteka trgovsko središče, kjer se nahajajo različne trgovine, od trgovin za oblačila, do trgovin s knjigami in živili. Seveda smo kar nekaj časa in denarja zapravili ravno tam.

 

Našemili smo se za noč čarovnic ali Halloween in se pridružili domačinom pri praznovanju.

halloween

Kar nekaj ljudi nam je predlagalo obisk obale Exmouth-a in do tja smo vsi prišli na različne načine. Nekateri so tja odšli z vlakom, drugi pa smo bili bolj pogumni in smo odšli na pot s kolesom. Kolesarska tura je trajala 6 ur, vendar bolj po naši lastni krivdi, saj smo se vmes izgubili. Čeprav je bilo tisti dan mrzlo in smo samo čakali, da bo začelo deževati, se nas je vreme usmililo in tako smo spoznali tudi obalni del Anglije. Čudovita arhitektura in prijazni domačini so na nas naredili velik vtis, ki še dolgo ne bo zbledel. Obala je dolga peščena sipina, ob kateri potekata urejena kolesarska steza in pešpot, kjer smo srečali veliko mladih družin z otroki. Po ogledu mesta so se nekateri ustavili še v lokalnem pubu The Whiterspoon, kjer so si privoščili tradicionalni ale oziroma pivo.

 

Za konec pa še posnetki naših partnerjev. Poglejte, kaj vse smo jim povedali o svojih izkušnjah v Exetru: video-vtisi-partner_0

 

Pa še naši vtisi …

Anja K.

Anja S.

Jakob

Kristina

Manja in Tena

Marija

Mario

Nastja

Rok

 

 

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)