Dijaki 1. e in 1. f so 9. junija 2022 v spremstvu profesoric Jasmine Bornšek, Maje Jerič Ranzinger ter razredničark Branke Vidmar Primožič in Simone Sever Punčoh spoznavali Dolenjsko, pokrajino, ki je znana po neokrnjeni naravi in številnih toplih vrelcih ter zdraviliščih: Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice, Terme Čatež. Najprej smo se ustavili v Krškem, naselju, ki se nahaja v jugovzhodnem delu Slovenije, tam, kjer se dolina reke Save razširi v prostrano Krško polje, preko katerega se na južnem obrobju vije reka Krka. Jedrska elektrarna, edina v državi, je eden izmed razpoznavnih znakov občine.

V Krškem smo obiskali izobraževalni center podjetja Gen Svet energije. V uri in pol so nam predstavili energetske izzive prihodnosti s pomočjo interaktivnih delavnic in aplikacij.

Pot smo nadaljevali v prestolnico Dolenjske Novo mesto, kjer smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina je v Dolenjskem muzeju s pomočjo sodobne tehnologije in aplikacij spoznavala arheološko zbirko Dolenjske, druga skupina pa je raziskovala staro mestno jedro s pomočjo telefonov.

Popoldne smo imeli čas za samostojno raziskovanje novomeške kulinarike in se polni novih vtisov vrnili domov. Na avtobusu smo seveda naša nova spoznanja preverili s kvizom in ugotovili, da naši možgančki kar dobro delujejo. Naslednje leto se naše raziskovanje Slovenije nadaljuje …

Jasmina Bornšek, organizatorica ekskurzije

(Skupno 334 obiskov, današnjih obiskov 1)