V torek, 21. decembra 2021, so dijakinje in dijaki bralnega krožka z mentorico Majdo Lesjak pripravili pravljično srečanje Čarobni svet ruskih pravljic za profesorice in profesorje naše šole. Miha Komplet, dijak 3. e, je nagovoril vse prisotne v slovenščini in tudi v ruščini.

Pravljice so brezčasne in vedno znova čarobne, s svojo vsebino se dotaknejo tako mladih kot starejših bralcev, povezujejo generacije in se prenašajo iz roda v rod in tako živijo večno. Aleksandra Derganc, dijakinja 1. f, je zbrane nagovorila s citatom angleškega pisatelja C. S. Lewisa, ki pravi, da boste nekega dne dovolj stari, da boste spet začeli brati pravljice. Miha Komplet, dijak 3. e, je predstavil najpogostejše pravljične like ruskih ljudskih pravljic.

Dijaki bralnega krožka so doživeto predstavili rusko ljudsko pravljico Vasilisa Prekrasna. Pri interpretaciji pravljice so sodelovali Ana Delakorda, Ana Lesjak in Ana Vrečar, vse dijakinje 3. e, ter Aleksandra Derganc in Nik Slemenšek, dijaka 1. f. Zaplet te pravljice je zgodba o Vasilisi Prekrasni, ki jo hudobna mačeha pošlje v gozd k čarovnici Jagi babi po ogenj. Vasilisa uspešno prestane vse preizkušnje Jage babe in se vrne domov z ognjem. Mačeha in njeni hčeri sta kaznovani, Vasilisa Prekrasna pa se poroči s carjem in z njim živi srečno do konca svojih dni.

Nastopajoči so s svojim ubranim nastopom in brezhibno izvedbo vse prisotne popeljali v čarobni pravljični svet in jim polepšali praznične decembrske dneve.

Zapisala profesorica Majda Lesjak

 

(Skupno 461 obiskov, današnjih obiskov 1)