Med 10. in 18. decembrom 2020 so na naši šoli potekale interesne dejavnosti, ki smo jih izvedli skupaj s Karitasom. V okviru tedna projekta trgovina z ljudmi/ trgovina z belim blagom smo spoznali več oblik trgovine, ki jo srečujemo, a je ne ozavestimo. V vsakodnevnem življenju lahko srečujemo žrtve trgovine z ljudmi, a se tega ne zavedamo. Tudi pri nas v Sloveniji je trgovina z ljudmi prisotna.
Oblike trgovine z ljudmi so zelo različne, od izkoriščanja prostitucije in raznih drugih vrst spolnih zlorab, prisilnih porok, prisilnega dela, siljenja v izvajanje kaznivih dejanj, beračenje, služabništvo, trgovina s človeškimi organi, tkivi in krvjo.

In še druge vrste trgovine: sodobna tehnologija mladim omogoča komuniciranje z vrstniki po vsem svetu, pri čemer je potreben le klik in že je vzpostavljena komunicirajo z nekom na drugem koncu sveta. Trgovci z ljudmi zelo dobro poznajo in se množično poslužujejo družabnih omrežij. Sodobna tehnologija jim je omogočila, da na preprost in hiter način prihajajo v stik s potencialnimi žrtvami trgovine z ljudmi. Na spletu se z lažnimi profili mladim lahko predstavljajo za osebe njihovih let.

Za otroke, mladostnike in celo odrasle je splet lahko tudi nevaren, saj na spletu objavljamo osebne podatke, ki jih lahko trgovci z ljudmi izkoristijo in hitreje najdejo pot do posameznika ali posameznice ter jim ponujajo in obljubljajo vse tisto, kar si v tistem trenutku želijo in potrebujejo.

Delavnic so se udeležili dijakinje in dijaki 2. č, 2. e, 4. a, 4. b in 4. c.

Mag. Helena Mešnjak

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)