Nepozabna izkušnja – Valencia 2020

Izbranih osem dijakov Ekonomske šole Celje in šest dijakov Ekonomske šole Novo mesto smo se v februarju odpravili na prakso v Španijo. V prelepi Valencii smo preživeli 3 tedne. Valencia je 3. največje mesto v Španiji in je znana predvsem po arhitekturi, muzejih, nogometu ter prijaznih ljudeh. Pred odhodom smo se vsi učili španščino in se udeležili priprav, na katerih smo dobili veliko koristnih nasvetov.

valencia_8

 

PRIHOD

Zgodaj zjutraj smo se z GoOptijem odpravili proti tržaškemu letališču. Letališke obveznosti so potekale brez težav. Po dveh urah smo pristali v Valencii. Tam so nas pričakali partnerji in nas peljali do apartmaja. Komaj smo čakali, da se lahko nastanimo in odpravimo na ogled čudovitega mesta.

no images were found

 

BIVANJE

Naš apartma se je nahajal 15 minut od centra mesta. Stanovanje je bilo zelo moderno opremljeno in prostorno. Tam smo preživeli kar nekaj časa, da smo si pripravljali hrano, skupaj ogledali kakšen film in igrali družabne igre.

no images were found

 

HRANA

Hrana se v Valencii ne razlikuje toliko od naše. Značilne jedi, ki smo jih poizkusili, so bile paella, churrosi in znan napitek horchata. Večinoma smo si kuhali sami, včasih pa nas je premamila gastronomska ponudba v mestu in smo si privoščili kosilo v kakšnem od lokalov.

no images were found

 

IZLETI

Vsak vikend smo imeli vodene oglede. Ogledali smo si Mesto znanosti in umetnosti, kjer se nahajata Oceanografic in Hemisferic. Najbolj všeč nam je bil ogled Oceanografica, kjer smo videli veliko različnih morskih živali in se udeležili predstave delfinov.

Spoznavanje s prebivalci Bioparca je bilo prijetno in zanimivo.

no images were found

Obiskali smo nasad tigrastih oreščkov, iz katerih smo pripravili horchato.

no images were found

Pri kuhanju paelle smo spoznali še druge erazmovce iz Italije, s katerimi smo preživeli nekaj prostega časa.

no images were found

Ogledali smo si tudi plažo in se kopali v mrzlem morju.

no images were found

Poleg vodenih ogledov smo tudi sami raziskovali mesto in spoznavali špansko kulturo. Pri tem nam je pomagal dobro organiziran prevoz. Vozili smo se z avtobusom, metrojem in tramvajem.

Prosti čas smo dobro izkoristili za rekreiranje v parku, kamor nas je zvabilo sončno vreme. Veliko časa smo posvetili še nakupovanju, pogovoru ob kavi, ogledu tekem, sprehodu po mestu, ogledu znamenitosti, kuhanju. Ko smo se utrudili, smo si ogledali kakšen film ali nadaljevanko.

 

PRAKSA

Naše delo je zajemalo predvsem administrativna dela. Delovnik je bil zelo nenavaden, saj Španci večinoma delajo zjutraj in pozno popoldne. Vsi smo se naučili kaj novega, spoznali njihove navade in se naučili nekaj španskega jezika. Ugotovili smo, da Španci raje kot sodobne tehnologije uporabljajo starejše tehnike poslovanja. Pri delu so veliko bolj sproščeni in počasni, vendar so zato natančnejši.

no images were found

 

ODHOD

Ko se je je bližal odhod iz Valencie, smo bili vsi zelo potrti, saj smo se navadili na španski način življenja in lepo vreme. Bilo se je težko posloviti od sproščenega načina življenja, vendar smo bili veseli nove izkušnje, ki nam bo v prihodnosti zagotovo koristila. Nepozabna izkušnja nam bo vedno ostala v lepem spominu. Valencia nam je bila tako všeč, da bi se vsi z veseljem vrnili tja.

 

VTISI

1

 

2

 

3

 

4

5

6

7

 

8

(Skupno 457 obiskov, današnjih obiskov 1)