SEVILLA

Preko projekta Erasmus+ smo se v nedeljo, 28. 10., odpravili na tritedensko prakso v Sevillo. Našo skupino je sestavljalo 9 dijakov iz programa ekonomski tehnik: Iris, Urška, Tjaša, Elmedia, Tim in Maj iz 4. a ter Andreja, Tadeja in Nataša iz 1. a PTI. Z nami je bila ves čas mobilnosti profesorica Ferme Rajtmajerjeva, ki nam je bila s svojim znanjem španščine in poznavanjem gostiteljske države v veliko pomoč in hkrati spodbudo, da tudi mi spoznamo in se naučimo čim več.

sevilla_dijaki

 

POTOVANJE

Na pot smo se v družbi dijakinj predšolske vzgoje Gimnazije Celje – Center odpravili z GoOptijevim avtobusom, ki nas je varno pripeljal do letališča v Bergamu, od koder smo poleteli v Sevillo. Tam nas je zopet pričakal avtobus, ki nas je odpeljal do naše nastanitve, kjer nas je sprejela predstavnica partnerjev, naša mentorica Paulina.

no images were found

 

NASTANITEV

Nastanjeni smo bili v mladinskem hotelu v Sevilli, praktično v središču mesta, tako da je bilo vse na dosegu roke. Hotel je bil udoben in prijeten za bivanje, saj je imela vsaka soba svojo kopalnico. Za čistočo so sicer dnevno skrbele čistilke, a smo svoj delež pri pospravljanju opravili tudi sami. V našem mladinskem hotelu smo imeli vse obroke, a nas je želja po preverjenih okusih pogosto zvabila na pokušino lokalne ponudbe hitre hrane.

V hotelu nas je redno obiskovala naša mentorica Paulina, na katero smo se lahko brez problema obrnili s prošnjo za kakršnokoli pomoč. Prvi dan nas je pospremila na naša delovna mesta in nam pokazala pot. Svetovala nam je, kdaj in katere znamenitosti mesta si velja ogledati ter nam pomagala pri rezervaciji kart. Spremljala nas je na dveh izletih, kuhala z nami tradicionalno paello in spremljala potek naše prakse pri delodajalcih. Na koncu nam je podelila tudi certifikate o opravljeni praksi in uredila vso potrebno dokumentacijo.

no images were found

 

PRAKSA

Na prakso smo bili razporejeni po različnih podjetjih:

p-tadeja
Tadeja

Tadeja: »Prakso sem opravljala v jezikovni šoli English Connection Resolana. V podjetju so me lepo sprejeli, komunikacija ni delala težav, saj smo se lahko sporazumevali v angleščini. Delala sem na recepciji, kjer sem sprejemala nove tečajnike in posredovala informacije svojemu mentorju. Pri delu s strankami sem potrebovala znanje španščine, saj jih večina ni znala angleško. Urejala sem tudi dokumentacijo strank in vnašala podatke v Excel. Bila sem zadolžena za fotokopiranje in pomoč zaposlenim. Delo mi ni delalo težav, v podjetju mi je bilo prijetno, saj smo se zelo lepo ujeli.«

 

p-tjasa
Tjaša

Tjaša: »Na praksi sem bila zelo zadovoljna. Pomagala sem v skladišču in se naučila kar nekaj novih stvari. Delala sem vse od evidentiranja očal do popisovanja celotnega skladišča, nekaj dni sem bila tudi v pisarni, na koncu pa sem se naučila izrezovati imena in številke. Delo mi je bilo zelo všeč in delovni dnevi so hitro minevali. Precej sem razširila svoj španski besedni zaklad. Ker sta moja nadrejena dokaj hitro govorila, sem bila ponosna nase, saj sem ju kar precej dobro razumela.«

 

p-elmedina
Elmedina

Elmedina: »Na akademiji Conecta Idiomas sem opravljala različne naloge, od dela z družbenimi omrežji do grafičnega oblikovanja in različnih administrativnih nalog. Kakšen dan, ko nisem imela veliko dela, sem delila tudi letake in medtem občudovala lepote španskih ulic. Španski jezik ni bil prevelik izziv, saj me navdušujejo telenovele in mislim, da dokaj dobro razumem jezik, vendar se je vedno našla kakšna nova beseda, ki si jo je veljalo zapomniti. Menim, da sem pridobila veliko novega znanja, ki ga bom lahko koristno uporabila na moji nadaljnji poklicni poti.«

 

p-iris
Iris

Iris: »Prakso sem opravljala v turistični agenciji Eva Recommends. Agencija se ukvarja z oddajo apartmajev preko njihove spletne strani. Moja naloga je bila, da sem spremljala in preverjala cene njihovih apartmajev s konkurenčnimi agencijami ter nato te podatke vpisala v Excel tabelo. Morala sem izdelati tudi različne izdelke v programu Canva. V podjetju sem se počutila prijetno, saj so bili vsi zelo prijazni in sproščeni, vedno pripravljeni pomagati in razložiti, če karkoli nisem razumela. Z njimi sem lahko govorila angleško in špansko.«

 

rrem
Maj

Maj: »Praksa je bila zanimiva, naučil sem se kako upravljati blagajno, pridobil več izkušenj z delom s strankami, kako jih nagovoriti in predstaviti ponudbo podjetja. Zaradi raznašanja letakov sem tudi izboljšal svoje orientacijske spretnosti. Po mojem mnenju Španci doživljajo delo precej bolj sproščeno in manj resno kot mi.«

 

 

btf
Nataša in Andreja

 

Nataša in Andreja: »Na praksi sva razvrščali dokumente v ustrezne mape in jih vnašali v računalnik v poseben program, ki ga prej nisva poznali. S prakso sva bili zadovoljni, želeli pa bi si, da bi bil šef pogosteje prisoten.«

 

p-tim
Tim

Tim: »Delovne naloge so bile zanimive in naučil sem se kar nekaj novih stvari (evidentiranje raznega blaga ter tiskanje najrazličnejših logotipov na majice). Naučil sem se tudi veliko novih španskih besed.

p-urska
Urška

 

 

 

Urška: »Zlagala sem dokumentacijo in račune, vpisovala tečajnike v Excel tabelo in pripravljala tabele.  Naučila sem kar nekaj novih španskih besed, zelo dobro sem se izkazala v timskem delu in sicer ko smo predstavljali državo Slovenijo. Osvežila sem tudi znanje angleščine, saj sem lahko prisostvovala tečaju angleščine.

 

PROSTI ČAS

V prostem času smo raziskovali mestno jedro, se sprehajali po ulicah, kupovali spominke, odšli na kavo, se družili s prijatelji in stkali nove prijateljske vezi. Ogledali smo si Torre del Oro, razgledni stolp, akvarij, Metropol Parasol, šli smo na univerzo, ki je bila v preteklosti tovarna tobaka, zadnji teden smo se odpravili v kraljevo palačo, ki je bila prečudovita.

Ob večerih smo se družili s prijatelji, igrali karte, poslušali glasbo. Ob prostih dnevih in vikendih smo si privoščili počitek.

 

IZLETI

Na naš prvi sobotni izlet smo se odpravili v obmorsko mesto Cadiz, ki leži na južnem delu Španije. Na poti smo se ustavili v manjšem mestu Jerez, si ga na hitro ogledali ter se odpravili dalje. V Cadizu smo izvedeli veliko novih informacij o zgodovini mesta ter videli veliko znamenitosti (rimsko gledališče, katedrala, tržnica, obzidje). Prosti čas smo izkoristili za individualna raziskovanja skritih ulic tega prečudovitega mesta. Po vrnitvi v Sevillo smo se strinjali, da je izlet presegel vsa naša pričakovanja.

no images were found

 

Naslednji vikend nas je pot vodila v Cordobo, kamor smo se odpravili v dokaj zgodnjih jutranjih urah. Po dveh urah vožnje smo hitro ugotovili, da se nam bosta zgodnje vstajanje in dolga vožnja obrestovala, saj je bilo mesto fantastično. Najprej smo si ogledali slavni most, na katerem je bilo posnetih kar nekaj filmskih prizorov. Nato smo odšli še na kratek ogled mesta, potem so nas razdelili v manjše skupine ter nam naložili različne naloge, ki so od nas terjale usklajeno timsko delo in dobro organizacijo. Po uri in pol opravljanja nalog smo se dobili pred glavno katedralo in si jo ogledali, zatem pa je bil že čas, da se vrnemo nazaj v našo bazo.

no images were found

 

ZAKLJUČEK IN VRNITEV

Po prečudovitih treh tednih je prišel čas za vrnitev domov. Večer pred odhodom je bil pester, saj smo imeli nekateri nekaj težav s preveč prtljage. V soboto, 17. 11., smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na letališče in nestrpno čakali na naš povratni let. Ob pristanku na letališču v Benetkah nas je že čakal prevoznik GoOpti. Varno in srečno nas je pripeljal do Celja.

no images were found

(Skupno 458 obiskov, današnjih obiskov 1)