Tenerife je eden izmed sedmih Kanarskih otokov, ki spadajo pod Španijo. Je tudi največji in najgosteje poseljen, v mednarodnih vodah pa je priznan kot »Otok večne pomladi«, saj se čez leto temperature gibajo med 20 °C in 28 °C.

video-tenerife


Smo dijaki Ekonomske šole Celje, program ekonomska gimnazija, ki smo se v drugem letniku prijavili na prakso v tujini s programom Erasums+. Pred odhodom smo bili seznanjeni s potekom našega usposabljanja. Na Tererife smo se za tri tedne odpravili v oktobru in februarju, bivali pa smo v hotelu Teide Mar.

3 tedni v 3 minutah 🙂

 ..
IZOBRAŽEVANJE

Prvi dan na akademiji je minil v spoznavanju naših mentorjev in kratki predstavitvi našega urnika in dela. Vse naše naloge so mentorji najprej zapisali v program Trello, da so lažje spremljali našo učinkovitost in napredovanje. V prvih dneh smo tako spoznali nekaj novih programov kot sta Trello in Google Apps, ki smo jih uporabljali vse tri tedne izobraževanja. Za vsak program smo nato s skupnimi močmi napisali najpomembnejše naloge, ki jih programi upravljajo.

Urnik vsakega dne je bil enak: ob 9. uri smo začeli s seminarji, okoli 13. ure smo imeli kosilo v FU Cafe na FU Academy. Po kosilu smo nadaljevali s svojim delom do 17. ure. Ob lepem vremenu so nas mentorji spustili nekoliko prej v hotel ali so organizirali druge dejavnosti.

Prvi teden smo začeli s seminarji o spletnem trženju, kjer smo dobili poglavitno znanje za prihajajoče tedne na akademiji. Predstavili smo nam program Trello, ki smo ga uporabljali predvsem za načrtovanje. Pogosto smo uporabljali še različna orodja na spletnih brskalnikih: Grammarly (program, ki popravlja pravopisna in slovnična pravila, ki nam je zelo pomagal pri pisanju blogov) in MeasureIt (orodje, ki nam pomaga pri ustvarjanju spletnih strani in za natančno merjenje, kadar želimo oblikovati poseben logo). Za zaključek smo s programom Canva ustvarili izdelke, kjer smo predstavili naša pričakovanja glede bivanja in izobraževanja na Tenerifu.

Na akademiji so mentorji poskrbeli tudi za druge aktivnosti, ki so se navezovale na naše delo in so nas hkrati povezale z dijaki drugih šol. Z njihovo pomočjo smo spoznavali špansko kulturo, saj smo imeli tudi dve uri salse in flamenka. V prvem tednu smo imeli skupinski projekt, imenovan Mission Impossible, kjer so nas razdelili v dve skupini. Mentorji so nam zadali 10 nalog, ki smo jih morali izpolniti v 90 minutah.

Pričeli smo s seminarjem o pisanju in objavljanju na spletu, kar je bila naša naslednja naloga. Za prvi blog smo napisali naše izkušnje s FU Academy in Erasmus+ programom. Da bi dopolnili naše bloge s fotografijami, smo imeli na koncu tedna predavanje o fotografiranju. Da bi utrdili naše znanje, smo odšli v Botanični vrt, z nalogo, da naredimo veliko fotografij s tehnikami, ki smo jih spoznali na predavanju. Naši mentorji so nato zbrali tri najboljše fotografije in podelili nagrade najboljšim fotografom.

Naš drugi teden je vodila Orsi Vitos, ki nas je seznanila s pravilno uporabo spletnih omrežij. Pridobili smo novo znanje na podlagi oglaševanja novih podjetij in izdelkov. Predstavila nam je tudi različne načine oglaševanja s pravilno izbiro ciljne skupine kupcev.

Ob koncu izobraževanja smo pridobili že veliko znanja, zato smo bili v tretjem tednu usmerjeni v izdelavo spletne strani za oglaševanje nahrbtnikov. Izdelek, ki smo ga oglaševali, smo morali naprej dobro poznati, da smo ga lahko na svoji strani natančno opisali in prepričali svojo ciljno skupino za nakup. Našo spletno stran smo še dopolnili s fotografijami, različnimi posnetki in povezavami na druge oglaševalne strani, kot so Ebay in Amazon.


REZULTATI DELA

Najpogosteje smo delali s Canvo, programom za urejanje slik. Naša prva naloga je bila ustvarjanje slik z našimi pričakovanji glede bivanja in izobraževanja na Tenerifu.

Svojo kreativnost smo lahko pokazali z ustvarjanjem plakatov za dogodke v mestu Puerto de la Cruz.

Življenjepis je zelo pomemben za delodajalce, saj lahko le v nekaj sekundah dobi vpogled v osebnost in sposobnosti svojega potencialnega delavca. Zato smo se preizkusili še v izdelavi življenjepisov.

RAZGLEDNICE

[Not a valid template]

 

POSTERJI

[Not a valid template]

..

OGLAŠEVANJE

[Not a valid template]

 

PRIČAKOVANJA

[Not a valid template]

 

FOTO TEKMOVANJE

[Not a valid template]


AKTIVNOSTI V PROSTEM ČASU

Prvo soboto smo z vlakcem obiskali park Loro, kjer smo videli živali iz vsega sveta. Ogledali smo si tudi predstave z delfini, orkami in papigami. Nedelje smo preživljali nekoliko bolj sproščeno, ob igranju kart in raziskovanju mest ali celo ob plavanju v bazenu in morju. Na izbiro smo tudi imeli obisk adrenalinskega parka Siam, ki je na jugu otoka, kjer je vreme še nekoliko bolj toplo in vroče. V tretjem tednu smo obiskali najvišjo vas v Evropi (Orotava), nato smo svojo pot nadaljevali proti vulkanu El Teide, kjer smo čas izkoristili za fotografiranje s prijatelji.

 

NOČNO ŽIVLJENJE

V večernih urah, ko sonce zaide, se ljudje družijo v restavracijah in raznih barih, kjer pojejo karaoke ali plešejo salso. Na Tenerifu je veliko turistov, ki pa so večinoma starejši, zato otok ponoči ni zelo živahen. V mestu Puerto de La Cruz je samo nekaj nočnih klubov, ki so zanimivi za mlade. Dva najbolj popularna sta Limbo in Blanco, ki se nahajata blizu plaže.


HRANA

V hotelu smo imeli samopostrežni zajtrk in večerjo, kjer smo lahko poizkusili tudi tipične španske jedi kot je paella. Na akademiji smo imeli kosila in večina hrane je bila prilagojena nam oz. našemu okusu in je bila odlična. Za vse tiste, ki pa so kljub odlično pripravljeni hrani ostali lačni, je v mestu ogromno restavracij.


ZAKLJUČEK

VTISI DIJAKOV

tenerife-kitakLetos smo se nekateri dijaki iz našega razreda za tri tedne odpravili na Tenerife, kjer smo se usposabljali na področju socialnih medijev in spletnih strani. Priprave na odhod na Tenerife so potekale brez kakršnih koli težav. Ko smo prispeli, smo že takoj občutili drugačno okolje in kmalu smo začeli spoznavati novo kulturo. Bilo je kar nekaj stvari, na katere smo se morali privaditi že prvi dan. Med njimi je bila tudi hrana, saj imajo v Španiji drugačne jedi, kot jih imamo pri nas. Na akademiji smo delali v dveh večjih skupinah, kjer smo svoje ideje in zamisli oblikovali na računalniku.

Vsem, ki si želijo spoznati nove kulture in odkriti nove skrite kotičke, ki jih ponuja Tenerife, močno priporočam, da se udeležijo prakse v tujini.

Urška Kitak, 3. f

 

tenerife-sekirnikNovica o potovanju na izobraževanje na Tenerife se mi je zdela skoraj neverjetna. Ves internet sem prebrskala, da bi čim več izvedela o “otoku pomladi”. 

Nastanili smo se v hotelu, večino časa pa smo preživeli na akademiji, kjer smo pridobili ogromno novega znanja o internetu, o ustvarjanju spletnih strani, kako uporabljati nove programe, kot sta Canva in WordPress. Domov sem prišla polna čudovitih vtisov lepot narave in sproščenega življenja. Poleg uporabnega znanja, ki sem ga pridobila na akademiji, sem se naučila živeti samostojnejše in odgovornejše.

Vsem bi z veseljem priporočila, da izkoristijo takšno priložnost, saj lahko obljubim, da vam bo ta izkušnja prinesla le pozitivne učinke.

Anja Sekirnik, 3. f

 

tenerife-drescek

.Praksa v tujini, ki sem jo opravljala na Tenerifu, je bila zame vsekakor ena najlepših izkušenj do sedaj. V Španiji smo preživeli tri tedne, v katerih sem precej izboljšala znanje na več področjih. Učili smo se o tem, kako poteka trženje na spletu, kako ustvariti svojo spletno stran in izvedeli veliko o delovanju socialnih omrežij, vsa predavanja so potekala v angleškem jeziku, tako sem imela priložnost izboljšati svoj besedni zaklad iz angleščine. Mentorji na akademiji so bili zelo prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Imeli smo tudi dovolj prostega časa, ki smo ga preživeli na plaži, v mestu ali v nakupovalnem centru v bližini. Navdušila me je španska kultura, saj smo med prakso imeli priložnost poskusiti španske jedi in se preizkusiti v plesanju flamenka in salse. Všeč sta mi bili tudi ekskurziji v park Loro in na vulkan El Teide. Prakso v tujini bi priporočila vsem, ki želijo pridobiti novo znanje in se spoprijeti z novimi izzivi, ali pa izboljšati znanje angleškega jezika.

Valentina Drešček, 3. f

tenerife-feldin

Možnosti, ki jih ponuja projekt Erasmus+, so nam bili lepo predstavljeni, sama sem se za sodelovanje pri projektu odločila, saj je o njem na voljo veliko informacij. V času priprav na odhod smo bili o vsem obveščeni, imeli smo več sestankov in tudi starši so bili dovolj obveščeni o dogajanju. Zelo mi je bila všeč lokacija, aktivnosti, ki smo jih počeli in ker smo imeli dovolj prostega časa. Program je edinstvena možnost spoznavanja nove kulture, učili smo se namreč salse in flamenka, poskusili smo novo hrano, raziskali otok, pogovarjali smo se z domačini in se veliko naučili. Naša predavanja so bila zanimiva, vse pridobljeno znanje smo utrdili z vajami. Zaradi vsega naštetega bi prakso v tujini priporočila vsakemu, saj je čudovita, redka in odlična priložnost v življenju. 

Manja Feldin, 3. f

 

tenerife-fistricNa Tenerifu smo se tri tedne izobraževali na FU Academy, kjer smo se naučili veliko novega o spletnem trženju in socialnih omrežjih. Mentorji so spodbujali našo kreativnost in poskušali obogatiti dolge delovnike z različnimi dejavnostmi, tudi z odbojko. Po usposabljanju smo svoj prosti čas namenili predvsem raziskovanju mesta in nakupovanju, saj so cene na Tenerifu nekoliko nižje kot pri nas. Z izobraževanjem nismo pridobili le novih izkušenj, ampak smo ustvarili tudi nova prijateljstva. 

Tena Fistrić, 3. f

 

tenerife-pirsZa izobraževanje na Tenerifu smo se pripravljali tako, da smo si podrobno ogledali, kje bomo stanovali, znamenitosti otočja in kakšen bo delovni dan.
Med mobilnostjo sem se imel čudovito, videl sem veliko naravnih lepot otočja, ob tem sem se naučil prvin spletnega trženja.
Po vrnitvi sem še naprej uporabljal večino programov, s katerimi smo delali na izobraževanju, dva sem tudi predstavil bratu, ki ju zdaj uporablja na fakulteti.
Vsem priporočam usposabljanje v tujini, saj je to enkratna izkušnja, iz katere se ogromno naučiš, hkrati pa pripomore k spoznavanju novih ljudi in dela sveta, ki je za nekatere finančno težje dosegljiv. Večina stroškov je namreč pokritih.

Jakob Pirš, 3. f

 

 

tenerife-kokot

 

Že veliko prej, preden smo odšli na Tenerife, smo se nanj intenzivno pripravljali. Poleg vse potrebne dokumentacije smo se nekaj naučili tudi o Tenerifu, da smo ga bolje spoznali. Tam smo bivali kar tri tedne, bilo je naravnost fantastično. Poleg učenja in dela na FU Academy smo v prostem času raziskovali in odkrivali mesto, v katerem smo bivali. Na usposabljanju smo se naučili veliko stvari o digitalnem trženju, ustvarjanju novih spletnih strani in ogromno drugih zanimivosti. Vsem bi priporočil, da se udeležijo te izkušnje, saj bodo pridobili veliko novega uporabnega znanja in hkrati preživeli tri tedne na večno lepem otoku z idiličnim vremenom.

Rok Kokot, 3. f

 

 

tenerife-rozejS projektom Erasmus+ smo nekateri dijaki iz Ekonomske šole Celje novembra obiskali Tenerife, kjer smo na praksi v tujini pridobili ogromno izkušenj in znanja.
Moja izkušnja je, da sem se naučila več o spletnih straneh, spletnem trženju, kako se lahko hitro zasluži na internetu in še več zelo koristnih informacij. Mobilnost na Tenerifu mi je dala možnost tudi za utrjevanje angleščine, ki smo jo ves čas uporabljali. Tako vidim, da se mi je prav pogovorna angleščina močno izboljšala. Naučila sem se uporabljati nove spletne strani, ki jih prej nisem poznala. Z različnimi predavatelji smo odlično komunicirali in naučili so nas veliko o spletnem trženju. Seveda sem imela priložnost spoznati mesto Puerto de la Cruz in tamkajšnje črne plaže. Ogledi so bili skupinski in posamični, saj je bilo dovolj prostega časa za ostale aktivnosti.
Zelo sem vesela, da sem bila deležna te izkušnje mobilnosti v tujini in veselim se naslednje. 

Nastja Rožej, 3. f

 

tenerife-kotnikNa začetku me je bilo mobilnosti strah, saj nisem točno vedela, kaj pričakovati. Kasneje, na Tenerifu, sem bila navdušena in zdelo se mi je zelo zanimivo.
Zame je to bila neprecenljiva izkušnja, kjer sem poleg tega, da sem se veliko novega naučila, še zelo uživala. Zelo mi je bil všeč program, v katerem smo se izobraževali, še bolj pa naši mentorji, ki so izobraževanje popestrili z zanimivimi nalogami.
Mobilnost priporočam vsem, ki imajo željo po novem znanju na področju spletnega trženja in izboljšanju angleškega ter tudi španskega jezika. 

Tjaša Kotnik, 2. e

(Skupno 1.286 obiskov, današnjih obiskov 1)