Majhen otok, velika doživetja

Na Erasmus+ izkušnjo na Malti je naša skupina zelo potrpežljivo čakala skoraj celo šolsko leto, vse do 15. aprila, ko smo se končno odpravili na pot. Malteško odpravo je sestavljalo 7 dijakov 3. a (Elmedina, Iris, Urška, Nuša, Matej, Jernej in Tim) in 2 dijaka 3. c (Nina in Rožle), vsi iz programa ekonomski tehnik ter naša profesorica Bornškova.

no images were found

Priznamo, Malta, majhna otoška državica, nas je presenetila že prvi dan. Naše prvo srečanje z njo, v poznem nedeljskem popoldnevu, je bilo nepozabno. Valletta je žarela v sončnem zahodu, čez ulice se je slišal vrvež zapoznelih obiskovalcev, vse skupaj pa so začinili galebi in vonj po morju.

no images were found

Drug otok, drug svet, drugi ljudje, in mi sami, brez svojih bližnjih, prvič. Kar malo nas je stiskalo, kako bo v ponedeljek, ko nas razporedijo na delo in bomo morali pokazati iz kakšnega testa smo, koliko zmoremo in kako se znajdemo sami. Največ težav nam je na začetku povzročal malteški javni promet, vožnja po levi v stilu Marqueza in občutek za točen čas. Včasih pa avtobusa preprosto ni in se je potrebno znajti drugače. Avtobusne linije niso šala, čeprav se nam zdijo preproste, saj se lahko brez težav znajdeš na napačni liniji in se odpelješ v neznano, ampak na srečo vse poti vodijo v Valletto …

Po treh tednih privajanja, raziskovanja in dela lahko družno rečemo: premikamo meje, širimo obzorja, se izgubljamo in spet najdemo.

no images were found

 

NAKUPOVANJE IN HRANA

Nakupovanje pa je druga zgodba. Veliko je majhnih trgovinic, ki ponujajo osnovna živila, seveda s cenami, ki niso prijazne za naše žepe, a kot pravi Slovenci smo našli rešitev v nam domačem diskontnem trgovcu.

V popoldanskih urah smo preizkušali svoje kuharske sposobnosti, ki so bile vidne v kupih nepomite posode. Častno delo pomivalca je posvojil kar naš Matej. Poskrbeli smo za pestrost in raznovrstnost naših kulinaričnih podvigov, smo pa radi vključevali nam, Slovencem, najljubša zrezek in krompir. Ni manjkalo niti zahtevnejših jedi, saj smo se lotili celo ustvarjanja cmokov in mesnih kroglic.

no images were found

Za lokalno hrano žal nismo bili dovolj pogumni, ker nam že sestavine niso bile preveč všeč, nam pa je v oči padel njihov okusen sladoled v obliki vrtnice in njihove slaščice, ki jih najdeš na vsakem koraku.

Smo pa preizkusili kar nekaj tort. Na Malti smo namreč praznovali kar 3 rojstne dneve: najprej je polnoleten postal Matej, nato Nina, vmes pa je svojih 18 (na nekaj podlage) praznovala tudi naša profesorica.

no images were found

 

PRAKSA V PODJETJIH

Delovna jutra so se začela za vsakega drugače. Medtem ko so eni še sladko spali, smo se drugi že vozili na svoja delovna mesta. Delovne naloge so bile odvisne od podjetja, kjer smo opravljali prakso. Največkrat smo urejali dokumente s pomočjo sodobne tehnologije, delali celo v zgodovinskem arhivu, se ukvarjali s trženjem, urejali knjižne police, izpolnjevali knjigovodske listine … Delodajalci so nam bili pri tem v veliko pomoč, seveda pa brez naše odlične angleščine ne bi šlo.

no images were found

 

RAZISKOVANJE MALTE

Pustolovska žilica nam ni dala miru in kljub utrujenosti smo našli čas za raziskovanje otoka. Valletta je bila po navadi prva in zadnja postaja, vse vmes pa je bilo presenečenje (Birgu, Kalkara, Sliema, San Julian).

Otok Comino – biser Sredozemskega morja z neokrnjeno naravo, turkiznim morjem, peščenimi plažami, podvodnimi jamami in lagunami – nas je popolnoma prevzel. Skriti raj na Zemlji, ki smo ga ovekovenčili iz vseh mogočih kotičkov in za vedno spravili v spomin.

no images were found

 

Otok Gozo – tihi kotiček, kamor Maltežani odhajajo na sprostitev. Kot tudi sami priznajo, je to za njih »home away from home«.

no images were found

 

Po končanem delu smo imeli kar nekaj prostega časa, ki smo ga porabili za odkrivanje prečudovite Malte. Sami smo si organizirali kar veliko izletov kot so npr. Blue Grotto (modra jama), ribiška vasica v Marsaxlokku, St. Peter’s Pool ter Golden Bay, kjer smo se predali sončnim in vodnim užitkom. Obiskali smo tudi akvarij, Hard Rock Cafe, bili smo v kinu. Skratka, Malta nas je bila polna.

 

Po treh tednih na Malti smo se počutili kot doma in kar strah nas je bilo dneva, ko bomo morali spakirati svoje stvari in se počasi vrniti domov.

Ne, ni nam žal, nasprotno, to je bila ena najboljših življenjskih odločitev do zdaj. Erasmus+ ni mus, pomaga pa!

no images were found

 

VTISI DIJAKOV

matej_kincelMalta mi je bila zelo všeč. Najbolj všeč mi je bilo, da smo tam stanovali v apartmajih in se ves čas družili. Časa za dolgčas sploh ni bilo. Vsak dan smo se česa spomnili ali pa si ogledali kakšen zanimiv kraj. Na praksi v podjetju so bili vsi zelo prijazni in pripravljeni pomagati.

Matej Kincel, 3. a

 

 

rozle_ostirPo dolgem čakanju je končno napočil čas za odhod na Malto. Vožnja je bila dolga in naporna, a na koncu je bilo vredno malce potrpeti, saj je bilo na Malti res nepozabno. Delal sem v Narodnem arhivu, kjer ni bilo kaj dosti dela in sem se včasih tudi dolgočasil. Bivali smo v apartmaju, kjer sem razvil svoje gospodinjske sposobnosti, vsaj kar se tiče kuhanja in pranja. V prostem času smo raziskovali in občudovali lepote Malte, a kljub temu, da smo bili na otoku tri tedne, nismo uspeli pogledati vseh.

Rožle Oštir, 3. c

 

iris_jelencZa prakso v tujini sem se odločila, ker zelo rada potujem in spoznavam nove ljudi ter njihove navade in kulturo, pa tudi zato, da bi se izpopolnila v znanju angleščine. To je bilo moje prvo potovanje z letalom, zato me je bilo malo strah, ker pa je bil let zelo miren, sem uživala v potovanju. Moja delovna praksa je potekala v knjigarni Merlin Library, kjer sem pomagala pri urejanju dokumentacije in označevanju artiklov s cenami. Moji občutki glede prakse v tujini so zelo pozitivni, ker tam poteka delo bolj umirjeno in sproščeno. Naš prosti čas smo izkoristili za oglede znamenitosti, ki jih ponuja Malta. Zame je bila to odlična izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila. To bi priporočila vsem, ki si želijo pridobiti nove izkušnje in spoznati nove kulture.

Iris Jelenc, 3. a

 

elmedina_berishaMalta je bila nekaj novega za vse nas, vendar nas je prijetno presenetila. Že prvi dan smo šli na kratek izlet po glavnem mestu Valletta. Očarale so me številne arheološke in zgodovinske znamenitosti, katerih kar ni in ni bilo konec. Bivali smo v apartmajih blizu glavnega mesta, ampak ker so bila naša delovna mesta malce bolj oddaljena, smo se morali voziti z avtobusi. Moram priznati, na začetku je bilo kar težko, vendar na koncu smo se končno naučili avtobusnih linij, ki so popolnoma drugačne od naših. Vožnja po levi nam ni nič olajšala dela. Na žalost nismo uspeli okusiti malteških tradicionalnih jedi, smo pa zato imeli več časa, da smo ustvarjali in se preizkusili v naših kuharskih sposobnostih, saj se je vsak dan nekaj kuhalo v naši apartmajski kuhinji. Malta je res en izjemen otok. Ne glede na to, koliko prostega časa smo imeli na razpolago in da je naše potovanje trajalo 3 tedne, si vseeno nismo uspeli ogledati vseh njenih lepot, saj jih je preprosto preveč. To je bila zame ena izmed najboljših in izjemnih izkušenj. Izvedela sem veliko novih stvari, ne samo o Malti in malteškem življenjskem slogu, tudi o sebi in mojih sposobnostih. Hkrati sem se zbližala s sošolci in sošolkami in jih spoznala še z druge plati. Kdor ima možnost, da si ogleda ta biser sredozemskega morja, srčno priporočam, saj vam definitivno ne bo žal.

Elmedina Berisha, 3. a

 

nusa_vahterPo dobrem letu čakanja, odkar sem izvedela novico, da sem sprejeta za sodelovanje v programu Erasmus+, smo se le odpravili na Malto. Pot je bila zame zelo vznemirljiva, odpravljala sem se v popolnoma drugačen svet, novo kulturo, življenjski stil in navade, a vendar mi je bil največji izziv pri tem celotnem doživetju vožnja z letalom, saj sem se z njim peljala prvič. Delo sem opravljala v Narodnem arhivu, kjer je bilo dosti dela, vendar delo ni bilo le iz moje stroke. Pridobila sem nekaj novih veščin, največ v paleografiji. Njihov način dela se zelo razlikuje od slovenskega, saj delajo počasi in sproščeno, na kar se v vsem tem času nisem mogla navaditi. Najboljši deli dneva so bili tisti, ki smo jih preživeli skupaj, med seboj smo stkali tesne prijateljske vezi in nepozabne spomine, medtem ko smo skupaj odkrivali in raziskovali otok ter kulturo.

Nuša Vahter, 3. a

 

jernej_novakDelovna praksa na Malti je bila zanimiva in poučna, pa tudi zabavna. Naučil sem se mnogo novih stvari v zvezi z malteškim načinom življenja in o otoku samem ter poleg tega pridobil tudi nekoliko drugačne delovne izkušnje. Čeprav njihova prometna infrastruktura in javni prevoz nista ravno na najvišji ravni, je Malta vseeno vredna obiska.

Jernej Novak, 3. a

 

urska_skerbisPotovanje na Malto je zame predstavljalo velik izziv, saj do takrat še nisem letela z letalom in nisem se še nikoli tri tedne pogovarjala angleško. Uživala sem na delovni praksi v podjetju Audio Visual Centre in se naučila veliko novih stvari. Med vikendi smo imeli organizirane izlete, med tednom smo si oglede organizirali sami. Konec tedna smo si oddahnili in se zvečer zabavali v mestu Paceville. Stanovali smo v apartmaju, si kuhali, prali, praznovali tri rojstne dneve, se zabavali in igrali karte. Najbolje si bom zapomnila Modro laguno, res je raj, nebeško modra, osvežilna voda, koktejli, peščene plaže …

Moji vtisi na kratko o tritedenski praksi na Malti so: nepozabna delovna izkušnja, dobra družba, odkrivanje lepot Malte, odlična profesorica Bornškova, ki nam je bila kot druga mama, tu pa tam kakšna zabava in okusne jedi.     

Urška Skerbiš, 3. a

 

nina_lesjakZelo sem se veselila izzivov, ki so bili pred mano, saj je bila Malta zame še čisto nepoznan otok. Vsak dan znova me je presenetila in želja po odkrivanju novih kotičkov, znamenitosti je postala vedno večja. Najbolj všeč mi je bilo ravno to, da smo bivali v apartmaju, kjer smo morali opravljati vsa gospodinjska opravila (kuhanje, pranje, likanje, pospravljanje …). Moram pa povedati, da so se skozi te tri tedne našega skupnega bivanja na Malti med nami spletle neverjetne prijateljske vezi. Prakso sem opravljala v podjetju A to Z Electronics Service Center. Podjetje se ukvarja s prodajo in servisom malih gospodinjskih aparatov. Vzdušje v podjetju je bilo prijetno in sproščeno. Sodelavci so bili prijazni, veliko smo se pogovarjali o samem življenju na Malti, kar mi je bilo še posebej zanimivo. Delo v podjetju je bilo dokaj raznoliko, od zlaganja map do vnašanja podatkov v poseben program.

Malta bo pri meni vedno imela svoje posebno mesto, saj je bila ta izkušnja polna nepozabnih trenutkov, spominov, doživetij … Skozi tedne raziskovanja, potepanja po Malti, sem se tam počutila že kot doma. Vsekakor mobilnost priporočam vsem, ki imate v sebi vsaj malo pustolovskega duha, predvsem pa željo po odkrivanju in spoznavanju novih in drugačnih stvari. Ta izkušnja mi je dala vedeti, da jaz to zmorem in da je to tisto, kar me zares veseli.

Nina Lesjak, 3. c

 

tim_seckoPo nepozabnih treh tednih je napočil čas za odhod domov. Vožnja je bila dolga in naporna, a ko potegneš črto, vredna vsakega potrpljenja, ker je bilo na Malti res nepozabno. Meni je bilo dodeljeno podjetje z imenom Malta 5D. Tam sem delal na področju marketinga. Spoznal sem veliko navad Maltežanov, prav tako sem utrjeval svojo angleščino. Bivali smo v apartmaju, kjer smo razvijali svoje gospodinjske sposobnosti. V prostem času smo gledali filme, igrali karte ter raziskovali skrivne kotičke Malte.

Tim Sečko, 3. a

(Skupno 445 obiskov, današnjih obiskov 1)